Dokazati punu odgovornost Ratka Mladića za genocid pogotovo će biti teško za područje Prijedora i druge sjeverozapadne općine u BiH, jer do danas niko iz srednjeg nivoa komandovanja Vojske RS-a nije osuđen u Haškom tribunalu, istakao je u razgovoru za Klix.ba Edin Ramulić, predsjednik Udruženja Prijedorčanki Izvor.

Edin Ramulic

Edin Ramulic

“Jedini čovjek koji je bio optužen jeste general Momir Talić koji je umro tokom suđenja. Dakle, imamo taj ozbiljan problem za Prijedor i druge gradove gdje još nemamo dokazanu odgovornost komandanata brigada, korpusa ili divizija, a to je nešto što će biti teško premostiti u tom dokazivanju pune odgovornosti Ratka Mladića za genocid”, upozorio je Ramulić.

Pretresno vijeće Haškog tribunala danas je odbacilo zahtjev za oslobađanje od krivice u postupku protiv Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenog za ratne zločine.

“Sada barem javnost neće biti uznemirena zbog tih proceduralnih igranja sa emocijama od strane suda kako se to već dešavalo u ranijim predmetima. Tako da je pozitivno to da se suđenje nastavlja”, rekao je Ramulić.

Smatra da će žrtve u BiH dobiti “kakvu-takvu satisfakciju presudom Ratku Mladiću”.

“Mi očekujemo da će se taj proces okončati za Mladićevog života, da će on dočekati u zdravlju tu presudu, odnosno da će biti koliko-toliko svjestan posljedica onoga što je radio u ratu”, istakao je Ramulić.

Klix