MVPBiH – Zahtjevi pristižu svakodnevno

Sugerirano da prate realne mogućnosti povratka komercijalnim letovima

Ministarstvo vanjskih poslova BiH 15. marta 2020. godine uspostavilo je telefonsku liniju za hitne pozive 033 281 309 te adresu elektronske pošte emergency@mvp.gov.ba za kontakte bh. državljana koji se nalaze u inozemstvu, a imaju potrebu da nas kontaktiraju u vezi sa trenutnom situacijom.

Savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje izjavio je da su putem tih kanala za kontakte primljeni brojni zahtjevi i upiti, a situacija se praktično konstantno mijenja imajući u vidu pozive koji pristižu i koji se obrađuju.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH se obratilo više desetina državljana BiH, koji se trenutno nalaze u inostranstvu sa različitim upitima vezanim za načine povratka u Bosnu i Hercegovinu. Većina takvih upita je iz evropskih zemalja, ali ima i slučajeva iz Azije, SAD, Latinske Amerike, Kanade.

– Kao generalni savjet, našim državljanima sugeriramo da prate realne mogućnosti povratka komercijalnim letovima, a da se za konzularnu pomoć, ukoliko im je potrebna, obrate nadležnim DKP-ima Bosne i Hercegovine koji pokrivaju zemlju ili region u kojem se trenutno nalaze, s obzirom da za sada nije planiran organizovani povratak državljana Bosne i Hercegovine iz inozemstva. Neke od zemalja iz kojih ima najviše registriranih zahtjeva su Njemačka – 79, Turska – 26, Ruska Federacija – 16, Egipat – 16, Španija – 10, ali su to promjenjivi brojevi s obzirom na vrlo dinamični situaciju koja se iz trenutka u trenutak mijenja, ali se svi zahtjevi koji pristižu evidentiraju i konstantno se obrađuju – kazao je Regoje za Fenu.

 

 

FENA/AVAZ