DSC_0734

Vikend iza nas u Skandinaviji je obiljezila  posjeta poznatog bh knjizevnika , pjesnika,pisca, recitatora, glumca i novinara Rezaka Hukanovica koji je u rekordnih tri dana dana uspio posjetiti švedske gradove  Göteborg, Värnamo, Halmsad i Malmö kao i Odense u susjednoj Danskoj.

Povod njegovog gostovanja je promocija drugog dopunjenog izdanja njegovog najpoznatijeg romana”Deseta vrata pakla” u kojem je opisao  provedenih pola godine svog života u  logorima smrti Omarska i Manjača.

Prvo izdanje ovog romana  objavljeno 1993.godine, odmah nakon njegovog oslobađana iz logora. Zanimljivo je da je prvo izdanje objavljeno  na norveškom (prevod Svein Mønnesland), pa tek  onda i na bosanskom jeziku.

Skup u Malmö-u je otvorio Fikret Tufek, novinar Bosanske poste u Skandinaviji ,pozelivsi dobrodoslicu svima a posebno Hukanoviću.

DSC_0737

Rezak Hukanović je tokom svog obraćanja podsjetio publiku na nekoliko teških momenata i  dozivljaja iz Omarske koje je opisao  u svojoj knjizi. Pored stradanja kroz koje je prosao u njegovom prvijencu  knjizi ne možete pronaći ni mrvu mržnje. Dapace njegova knjiga je vjerodostojan dokaz humanosti ,  objektivnosti  i  kolektivnog stradanja sva tri naroda ispricana kroz porodicni i prijedorski ambijent. Knjiga  ”Deseta vrata pakla”je izdana i  na engleskom jeziku sto je jos jedan dokaz i njenog kvaliteta .

Rezak je poznat i kao kriticar bez dlake na jeziku. Ni veče u Malmou nije prošlo bez njegovog osvrta na  trenutnu situaciju u nasoj zemlji. Izrazio je svoje ogorčenje s nasim politicarima u Bosni koji drzavu definitivno vode u ponor.

”Stanje je toliko lose, a narod je jedna ogromna masa koja moze dosta toga uraditi na poboljsanju stanja , izaci na ulice, protiviti se protiv Vlasti. Vrijeme je za krik!” -poručio je Hukanović.

DSC_0740

Kao novinar je radio mnogo prica no naglasio je da jednu nece nikada zaboraviti i to njegov  susret sa majkom Havom Tatarevic iz Zecova. Havi je u julu 1992 godine ubijen muz i 6 sinova i koja i danas trazi kosti svojih najmilijih..

Hukanović će dugo da pamti ono što ga je najviše potreslo a to je da  tokom cijelog njihovog razgovora Hava nije suze pustila. ”Hava je svoje suze isplakala”.

Tokom njegovog gostovanja prikupljani su i dobrovoljni prilozi za ”Udruzenje logorasa Prijedor 92” koji se nalaze u jako teskoj situaciji. Tako se u Göteborgu sakupilo oko 2 200 svedskih kruna, u Halmstadu 1 000 kruna, Odense 30 danskih kruna i 50 KM i u Malmö 850 sv kruna.

Domacini Rezakovog gostovanja u Švedskoj  bili su Savez logorasa u Svedskoj te veliki humanista, prijedorčanin  Suljo Halalkić.

Priča o Omeru i njegovom sinu Adnanu Ekinovic

Sina Adnana su jednog dana tukli u drugom dijelu logora, ali je otac to osjetio i taj dan mu na “ručku” sačuvao svoj komadić kruha da pošalje po dr. Esi Sadikoviću. Eso je ponio komadić kruha, ali je zatekao Adnana mrtvog. Bio je u golemoj tuzi i neprilici što mora ocu saopštiti tu vijest, pa je nekoliko sati izbjegavao da se varti.

Najradije se nebi ni vratio, ali ga je taj komadić kruha opominjao kao žeravica u džepu. Kad više nije imao kud, te vratio se u sobu da saopšti vijest i vrati komadić kruha koji je i Omeru život značio, zatekao je i Omera mrtvog. Zlotvori su nakon sina potražili i oca, a dr. Esi je ostao komadić kruha kojeg nije mogao ni isporučiti ni vratiti.

ElVedo

 

Promocija knjige “Deseta vrata pakla” u Odensi

Vollsmose biblioteka u Odensi u susjednoj Danskoj je  veoma  često u prilici organizovati promociju knjiga bosanskohercegovačkih autora iz Danske, ali i drugihSkandinavskih zemalja kao i iz naše domovine, Bosne i Hercegovine. U proteklu  nedjelju u toj biblioteci je nakon promocija u Švedskoj gost bio  Rezak Hukanović.

S

Promocija je održana u sklopu više promotivnih susreta koji su organizovani u Švedskoj. Uvodničari u promociju bili su Meho Selman i Vezuv Bašić, a promotor je i u Odense bio Fikret Tufek.

”Promocija je bila izuzetno uspješna mada se o sadržaju knjige nije govorilo previše. Knjiga je autobiografsko djelo Rezaka Hukanovića koji je i ovom prilikom izazvao bure vidljivih emocija kod prisutnih na ovoj promociji”- utisci su ovo Sulje Halalkića koji je među gostima a kao svojevrstan domaćin bio i u  Odense-u.

S

O kvalitetu sadržaja ove knige ponajbolje govori podatak da je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986. godine Elie Wiesel napisao predgovor izdanju na engleskom jeziku u Wašingtonu 1994. godine. Na kraju, značajno istaći da je tridesetak ljubitelja pisane riječi iz Odense imalo priliku prisustvovati predstavi “Logora pakla” . Oni koji se nisu našli na ovom mjestu imat će za čime i da zažale.

Vezuv Bašić

Predivno gostovanje

 

Oduševljen je pisac i novinar rezak Hukanović toplim prijemom i odzivom publike na gostovanju u Švedskoj i Danskoj od 13. – 15. decembra 2013. godine.

S– Ne zan gdje mi je bilo ljepše, u prepunoj sali u Göteborgu, blizu sto osoba, Värnamu s pedesetak ili Halmstadu s tridesetak prisutnih, ili Malmöu u prepunoj maloj sali ”Bosanske krajine”, sa preko 60-tak osoba; divno je bilo i u Odenseu u danskoj u Gradskoj biblioteci pred oko 30-tak prisutnih. Svugdje su me srdačno dočekali i pokazali interes ya moj dokumentarni roman „Deseta vrata pakla“, drugo dopunjeno izdanje i moje CD-ove „Veceras cemo ya njih voljeti“. Kao i za DVD s dokumentarnim filmom Prijedor 1992, od čije prodaje 20 kruna ide za Udruženje logoraša „Prijedor 92“. Sreo sam brojne logoraše koji su sa mnom dijelili najteže dane i to mi je posebno drago. Još se ne mogu oteti silnim lijepim utiscima sa susreta na kojima sam bio, što me baš ispunjava zadovoljstvom. Zahvalan sam posebno Stranci dijaspore BiH u Švedskoj i Edinu Osmančeviću, Savezu bh. logoraša Göteborga, svim bh. udruženjima gdje sam gostovao i posebno Sulji Halalkicu i Fikretu Tufeku, kazao je Rezak Hukanović.

– Doći ćes u Švedsku jer ovo je bilo samo trodnevno gostovanje a interes brojnih gradova ogroman?

– Naravno, ostvario sam mnoge nove kontakte i ponude za nova gostovanja u srednjoj Švedskoj, gdje su već prvi kontakti napravljeni sa bh. udruženjima u „BiH“ Gislaved, gdje djeluje ugledna Prijedorčanka i nastavnica Sadeta Murić, koja je i aktivistica Saveza bh. udruženja u Švedskoj i Bosanskohercegovačko-švedskog saveza žena u Švedskoj, koja je iskazala interes da tamo i u okolnim gradovima predstavimo moj dokumentarni roman, na čemu sam posebno zahvalan, kazao je Rezak Hukanović.

Iz onoga što smo saznali Hukanović bi mogao ponovo gostovati s promocijom romana „Deseta vrata pakla“ u mjestima srednje Švedske tokom sedmice (Vecka) 6, od 7. – 9. februara 2014. godine.  Oraganizatori razmišljaju o mjestima: Gislaved, Jänköping, Borås, Växjö…

Svi zainteresirani mogu se vec sada javiti portalu MojPrijedor.com ili Elvedinu Pađanu ,mojprijedor@hotmail.com ili Fikret Tufek 0739-53 48 03 ili Suljo Halalkić 0705-22 80 60.

Citaoci portala bice o svemu na vrijeme obavijesteni!

Fikret Tufek

 

10VrataPakla

Knjiga ”Deseta vrata pakla” može se naručiti putem e-maila: mojprijedor@hotmail.com.

Cijena knjige u Svedskoj je 150 svedskih kruna + eventualna postarina.

Knjiga se moze kupiti i u

Udruzenju Bosanska Krajina, 

Ystadsvägen 44, Malmö,

Telefon: 040-19 03 03