“Remembering Srebrenica” kroz obrazovne pakete uči djecu širom Velike Britanije o genocidu u Srebrenici

Proživjeli smo još jednu sedmicu, ali ne onu svakodnevnu, ispunjenu prijatnim porodičnim obavezama. Nažalost, ovo nije bila obična sedmica, nego Sedmica sjećanja na genocid u Srebrenici, u kojoj smo se po 24. put prisjetili onih kojih više nema, onih koji su zbog imena i prezimena postali žrtve zvjerstva. Sve oči svijeta bile su uprte u Potočare, najtužnije mjesto na svijetu, gdje se svake godine održavaju dženaze.


U mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici u mjesecu julu organizovana su predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, koncerti ozbiljne muzike, pozorišni komadi i mirne šetnje.

U 2019. je više od 1100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojima je prisustvovao veliki broj ljudi. Osim komemoracija, organizacija “Remembering Srebrenica” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.

Svake godine dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica” bira temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti. Ovogodišnja tema “Premoštavanje podjele – suprotstavljanje mržnji” želi inspirisati sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice, kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

Ovim mnogobrojnim skupovima prisustvovale su razne ličnosti iz svijeta politike, sporta, umjetnosti, svako ponaosob sa jednim zadatkom – da radi na osvještavanju ljudi, na obrazovanju, na izgradnji budućeg mira, poštovanja i tolerancije među svim ljudima bez obzira na porijeklo, naciju, vjeru, spol, drustveni status.

Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica” na čijem se čelu nalazi Dr. Waqar Azmi OBE i uz podršku ključnih osoba iz engleske vlade, sjećanje na Srebrenicu je oživljeno. Zahvaljujući velikom čovjeku dr. Waqar Azmiju, osnivaču “Remembering Srebrenica”, mnoge ratne priče su ispričane, bol i jecaj majki Srebrenice se čuo širom svijeta.

Waqara Azmija je Univerzitet u Georgetownu proglasio jednim od 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, bivši je savjetnik britanske Vlade i ambasador EU-a za interkulturalni dijalog.

Ističe kako “Remembering Srebrenica” ima za cilj širenje svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini, o tome šta mržnja donosi, obrazovanju mladih Britanaca o zvjerstvima u Srebrenici…

Prenosimo izjavu koja je osvrt Dr. Waqar Azmija na ovogodišnju Sedmicu sjećanja na genocid u Srebrenici.

– Danas se Sedmica sjećanja na Srebrenicu zvanično završava sa Marševima mira, koji su se održali u Belfastu, Londonu, Birminghamu i Manchesteru, sa preko 1100 održanih memorijalnih aktivnosti širom Ujedinjenog Kraljevstva. Hvala hiljadama ljudi koji su učestvovali u memorijalnim aktivnostima. Hvala našim šampionima, čak njih 1200, regionalnim odborima “Remembering Srebrenica” organizacije i tri državna odbora, svim našim govornicima, hrabrim majkama Srebrenice, Fadili Efendić i Ramizi Gurdić i preživjelom svjedoku iz Prijedora, Sudbinu Musiću i potpredsjedniku Republike Srpske, Ramizu Salkiću za tako snažan govor na nacionalnoj komemoraciji u Velikoj Britaniji. Nevjerovatnoj Vahidi Marić, koja je bila prevodilac na pozornici na nacionalnoj ceremoniji. Oliveru Kammu, piscu i kolumnisti lista “The Times” koji je brilijantno vodio nacionalnu ceremoniju, državnom sekretare, Rt Han Jamesu Brokenshireu i ministru za vjeru, Lordu Bournu iz Aberystwytha. Naših osam “šampiona mjeseca” i tri predstavnika državnog odbora koji su zapalili 11 svijeća na ceremoniji obilježavanja 11. jula. I na kraju, nevjerovatni izvođači iz Narodnog pozorišta u Sarajevu, Aida Čorbadžić i Elvir Solak. Hvala svima koji ste svojim trudom ostvarili da Sedmica sjećanja na genocid u Srebrenici postane uspjeh, zaključio je Azmi.

Text: Oslobodjenje.ba
Foto: Remembering Srebrenica