Autor: Samir Hadžalić

Da je bosanskohercegovacko muzicko naslijedje tacnije sevdalinka dio svjetske muzicke bastine,ponovo cemo se uvjeriti ovih martovskih dana 2019 godine, kada su u zavrsnoj pripremi cak dva koncerta cikaskog simfonijskog orchestra “Chicago Sifonietta”na kojem ce se pored svjetskih klasika izvesti i djelo “Sevdah Medley,nastalo odabirom najpoznatijih bosanskohercegovackih sevdalinki.

Kada sam sada vec davne,2007 godine dobio ponudu od neprofitne organizacije Americki muzicki festivali,da radimo zajedno na predstavljanju bosanskohercegovacke umjetnosti i kulture,razmisljao sam sta bi to moglo da zainteresuje prvenstveno americku ali i nasu publiku? Trebalo je predstaviti nesto sto je usadjeno gotovo iskonski u samo postojanje Bosne i Hercegovine i svih onih koji su zivjeli i zive na njenim prostorima.Nesto sto ce na osoben nacin ,kroz muzicki izrazaj ispricati pricu o zemlji cijom su ljepotom i tradicijom ,bili opcinjeni svi putopisci,avanturisti i dobronamjernici. Nesto sto ce u sebi spojiti orijent i zapad. Dakle dvije suprotnosti totalno razlicite ali spojene tako da daju onu posebnu lirsku notu i predstave autentican bosanskohercegovacki ambijent.To“nesto” je naravno bio i ostao bosanskohercegovacki sevdah odnosno melodije sevdaha .

U mojim razgovorima sa americkim kolegama u kojima sam pokusavao na najbolji moguci nacin prezentirati muzicku tradiciju iz zemlje iz koje dolazim,primjetio sam ogromnu zantizelju koja se ubrzo pretvorila u zelju da napravimo jedno djelo koje bi upravo obuhvatilo najodabranije melodije sevdaha ali prilagodjenje za filharmonijsko a potom i simfonijsko izvodjenje.Ubrzo smo pristupili odabiru i aranziranju sevdalinki i tako je nastalo djelo kojem smo dali naziv “Sevdah Medley”. Vec 2008 godine smo imali premijeru u Cikagu sa “Lincolnwood Chamber Orchestra” da bi naredne 2009 godine imali  koncert u Bosni i Hercegovini sa Sarajevskom filharmonijom.

Nakon uspjeha sa “Sevdah Medley” uslijedilo je u periodu od 10 godina niz koncerata kako u okviru bosanskohercegovacke zajednice Cikaga tako i u najprestiznijim kulturnim centrima tog grada ,poput cuvenog Koprenikus centra .Na svim tim koncertima klasicne muzike kao jedan od volonterskih direktora Americkih muzickih festivala,nastojao sam da svaki put u programu imamo jedno ili vise djela iz Bosne i Hercegovine. Cak smo premijerno izveli nekoliko veoma znacajnih muzickih djela.Takodjer smo nastojali da sto bolje populiziramo ovakve koncerte jedinstvene u nasoj iseljenickoj zajednici diljem svijeta.

Medjutim najvece priznanje i vrhunac onoga sto sam sa svojim americkim saradnicima zapoceo kao sto rekoh davne 2007 godine ,uslijedilo je ovih martovskih dana 2019 godine.

Kao sto je to na zalost postalo uobicajeno kod nas u sjevernoamerickom iseljenistvu a siguran sam i drugdje, prave vrijednosti i ogroman rad koji stoji iza toga prepoznaju i odaju priznanje uvijek po pravilu “drugi” .U ovom slucaju  jedan od najprestiznijih cikaskih orkestara “ Chicago Sifonietta”.Koji je nase djelo “Sevdah Medley” uvrstio u svoj redovni repertoar za sezonu 20018/2019 .Ovoga puta ce nase melodije sevdaha slusati americka publika cak na dva veoma znacajna martovska koncerta ,koji su vec sad rasprodani do posljednjeg mjesta!.

Obzirom da u simfonijskom orkestru koji ce izvoditi nase sevdalinke ,muziciraju ljudi porijeklom iz razlicitih krajeva svijeta,slobodan sam da kazem da je ovo svojevrsna svjetska premijera bosanskohercegovackih odabranih melodija sevdaha.

Izuzetna mi je cast sto sam bio u mogucnosti da prezentiram americkim kolegama svu ljepotu i znacaj naseg muzickog blaga,koje zasluzuje posebnu paznju kao i svoje mjesto “rame uz rame” sa najvecim svjetskim klasicima.

Sa uvjerenjem da je vrijeme najbolji pokazatelj pravih vrijednosti onoga cime se bavimo,pozivam vas da svako u svojim mogucnostima, cuvamo bosanskohercegovacku sevdalinku jer je i ona u ogromnoj mjeri ,dio opstanka  Bosne i Hercegovine.