Izlaganjem dr. Ilijaza Pilava, jednog od pet ljekara koji su bili stacionirani u srebreničkoj ratnoj bolnici tokom genocida, a čije je svjedočenje pomoglo dokazivanju istine i presudama za ratne zločince poput Ratka Mladića, kao i Nusrete Sivac, aktivistice i žrtve strašnih tortura i mučenja u Prijedoru, u Londonu je danas započela sedmica sjećanja na Srebrenicu.

Piše: Faruk Vele za Radiosarajevo.ba

Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rada. Događaj je održava uz podršku organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” (“Remembering Srebrenica”).

Tokom “Sedmice sjećanja na Srebrenicu” od 8. od 15. jula, čak 1.200 volontera iz lokalnih zajednica organizirat će komemoracije pod pokroviteljstvom navedene organizacije.

Velika Britanija je domaćin je najvećoj komemoraciji posvećenoj Srebrenici na svijetu.

Dr. Pilav i Nusreta Sivac govorili su na komemoraciji posvećenoj genocidu u Srebrenici u sinagogi Muswell Hill u Londonu. Događaj je okupio članove židovske i muslimanske zajednice s ciljem da se kroz sjećanje na žrtve genocida potaknu bliže veze dvije vjerske skupine.

Rabin londonske sinagoge pozvao je na molitvu za žrtve masovnih ubistava i silovanja u Srebrenici i diljem BiH. On je prvi put zamolio i jednog imama da se zajedno mole u sinagogi.

Iz “Remembering Srebrenica” podsjećaju da se 11. jula obilježava 23. godišnjica genocida u kojem je više od 8000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, u Srebrenici sistematski ubijano zbog njihove islamske vjere, dok su hiljade žena bile mučene i silovane.

“Naša tema ove godine je Čin hrabrosti, koja služi kao podsjetnik da nada i zajedničke veze čovječanstva mogu pobijediti i u najtamnijim vremenima. Svi smo pozvani da izvučemo snagu i inspiraciju od onih koji su tokom genocida i etničkog čišćenja u najgorim zvjerstvima u Evropi od Drugog svjetskog rata bili dovoljno drski da se odupru ideologiji podjele, zaštite svoje susjede i progovore u korist istine i pravde. Štafeta hrabrosti je sada predata dalje. Na nama je da naučimo lekcije iz Srebrenice“, kazao je predsjedavajući i osnivač organizacije “Remembering Srebrenica” dr.
Waqarom Azmi OBE.

Inače, prošle je godine u Velikoj Britaniji održano više od 2.000 komemoracija u danima prije i poslije 11. jula.

Osim komemoracija, “Sjećanje na Srebrenicu” radi sa školama diljem zemlje te je kroz obrazovne pakete zasnovanim na lekcijama iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima doseglo do preko 75.000 djece.

Sjećanje na Srebrenicu ima šest engleskih regionalnih odbora i tri odbora za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Radiosarajevo.ba