Posljednja od nevolja koje su zadesile Fajika Salihovića, mještanina Čarkova i jednog od prvih povratnika u Prijedor, dogodila se prije dva dana, kada se pod težinom snijega urušio krov i s njim pomoćni objekt, štala i garaža, u kojoj je ostala zarobljena Opel Vectra.

– Bio sam budan, čujem neki udar, ali na pamet mi nije palo da se to ruši u mom dvorištu. Sve mislim snijeg pada, kad ujutro, negdje oko devet sati, dolazi mi komšija Derviš Musić i pita me znam li šta je bilo. Kad sam vidio, nije mi bilo lako, no poslije sam se smirio. Šta bih drugo – kaže Salihović, koji je prije desetak dana imao i tešku operaciju, od koje se još oporavlja.

U pomoćnom objektu, osim Vectre, za koju ne zna je li „preživjela“ udar snijega, jer je još nije izvukao iz ruševine, ostali su zarobljeni i bušilica, miješalica, prikolica od automobila, alat koji je godinama prikupljao…

– Štetu još nisam procijenio, volio bih da to vidi neko ko je stručan, poput mog druga, građevinca Nezira Bajrića. Onda ću sve znati – ističe Salihović, kojem je posljednjih dana izgorjela i sušnica s oko 150 kilograma mesa.

– Šteta, velika šteta. Imao sam sudžuku, vješalicu, pastrmu, sve prve kvalitete… I sve je vatra progutala. Samo s mesom u požaru je nestalo oko 3.000 maraka, a tek koliko košta sušnica – kaže Salihović, koji i pored svega nije izgubio vedar duh i vjeru da dobre ljude, kakav je i sam, njegove nevolje neće ostaviti ravnodušnima.

Pomoć ”Merhameta”

Kaže da mu je među prvima, s novčanom donacijom, u pomoć već pritekao njemački ”Merhamet”.

– Baš su me obradovali – kaže Fajik, koji inače godinama živi samo od svog rada i bez bilo kakvih sigurnih primanja. Sad mu treba pomoć dobrih ljudi, a svi oni koji mogu da pomognu, to mogu uraditi i uplatom na račun kod ”UniCredit banke” Banja Luka na broj 45467471000 i na broj 454 67471 001 (za devizne uplate) na ime Fajik Salihović.

Avaz