Njemački poslodavci traže radnu snagu – u Njemačkoj i u EU, ali takođe i izvan toga.

FB stranica Non EU Service – Germany objavila je tabelu na kojoj su predstavljene osnovne razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije , BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji važi od 1.1.2016 do 31.12.20120. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalifikovanih radnika koji važi od 1.1.2020.

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobijaće vize do 2020. godine a novim zakonom slijede brojne olakšice, ali neće sve biti “med i mlijeko”.
Prema novom zakonu se u struci može zaposliti samo lice koje ima u toj struci nostrifikovanu diplomu, dok je prema važećem zakonu se lice moglo zaposliti u bilo kojoj struci.

Kada je riječ o visini ličnog dohotka, ukida se odredba pre kojoj plata nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice / mjesečnog primanja. Dalje svi koji se zapošljavaju moraju imati sertifikate o znanju jezika.

Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto 8-18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti 3 sedmice. Također, čekanje na odobrenje vize se smanjuje sa 3 mjeseca na 3 sedmice.

Istog dana kada se odobri radna radna viza odobrava se i viza za spajanje porodice, je jedna od odredbi novog Zakona.

Posdjećamo kako je u nedavno objavljenom intervjuu za BUKU ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann kazala kako je, zahvaljujući dobrim ekonomskim prilikama, trenutno nepopunjeno oko 1,2 miliona radnih mjesta u najrazličitijim oblastima i branšama.

 

 

Elvir Padalović-BUKA