Piše: Predrag Kukolj

Stanovnici Ljubije kod Prijedora blokiraće glavni put, ako se odnos Gradske uprave prema tom mjestu ne promijeni, poručili su članovi Savjeta mjesne zajednice. Tvrde da se u Ljubiji godinama ništa ne ulaže i da taj bivši rudarski gradić – postepeno nestaje. U prijedorskoj Gradskoj upravi isitiču da su pojedini projekti u toku, dok je za neke, kažu, potrebno strpljenje.

Članovi Savjeta mjesne zajednice Ljubija zatražili su od prijedorske Gradske uprave da se, kažu, hitno izjasni o statusu tog bivšeg rudarskog mjesta, u smislu budžeta i infrasturkture. Isto su kažu tražili i prije pola godine.

– Naš plan i program rada već četiri godine je isti, ni po jednoj tački nama nije pomognuto – ističe Goran Praštalo, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Ljubija.

Stanovnici Ljubije kažu da dodatni problem predstavlja kanal, u koji se slijeva kanalizacija.

– Situacija u Ljubiji je grozna, čak ne mogu reći da je nula već ispod nule. Kod nas je najveći problem ovaj kanal koji se obrušava i ostaćemo i bez ceste, ove glavne – priča mještanka Vesna Šolaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praštalo napominje da gotovo ni jedan zahtjev nije ispoštovan.

– Tražili smo obnovu kanalizacije, izgradnju lokalnih puteva, ulične rasvjete, jedina smo mjesna zajednica koja nema dom kulture. Mnogo toga ima, mogli bi pričati ovdje danima – dodao je predsjednik mjesne zajednice Ljubija.

U Gradskoj upravi Prijedora kažu da je tokom prošle godine vodosnabdijevanje u Ljubiji u velikoj mjeri riješeno. Pozivaju mještane na strpljenje.

– Što se tiče kanala, jedan dio kanala će biti riješen i kroz štete od poplava, gdje je tenderska dokumentacija raspisana i u završnoj je fazi, gdje u gornjem dijelu Ljubije se obrušio taj jedan dio kanala i on će biti riješen s proljećnim radovima – naglašava Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturu.

U Ljubiji živi oko 2.000 stanovnika, među kojima je veliki broj izbjeglih i raseljenih.

RTRS