Sud BiH donio je presudu kojom se bivši policajac Milan Gavrilović, zbog nedostatka dokaza, oslobađa optužbi za zločine počinjene na području Prijedora.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da se Gavrilović oslobađa optužbi da je od maja do augusta 1992. godine, čineći nečovječna djela, učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva s područja opštine Prijedor.

On je oslobođen krivice da je ponižavajuće postupao prema zatvorenicima prilikom obezbjeđivanja transporta iz logora Omarska na Manjaču. Smajlović je rekla da su, prema iskazima svjedoka, zatvorenici prevoženi u nehumanim uslovima, na visokim temperaturama i bez vode.

“Oslobađa se optužbi da je izgladnjelog i vidno mršavog Senada Kapetanovića u autobusu udario desnom nogom u desni dio glave”, navela je Smajlović, dodavši da je, prema optužnici, Kapetanović usljed udarca obilno krvario i sutradan ujutro izgubio svijest.

Vijeće je napomenulo da iskaz oštećenog Kapetanovića nije potvrdio nijedan drugi svjedok, te da je brat oštećenog Enes Kapetanović izjavio da događaj nije vidio, već da je za isti čuo od brata.

“Tužilaštvo nije pozvalo nijednog svjedoka koji je bio u istom autobusu kao oštećeni, a ostali svjedoci su kazali da su Gavrilovića vidjeli u policijskom autu”, navela je Smajlović.

Obrazlažući presudu, Smajlović je istakla da Vijeće, nakon što je cijenilo sve provedene dokaze, nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je optuženi imao ulogu jednog od odgovornih lica za obezbjeđivanje zatvorenika, kao i koliki je njegov doprinos kad su u pitanju uslovi u autobusima.

“Za ovo vijeće je bio ključni iskaz svjedoka Vladimira Šobote, koji se prilikom transporta nalazio u automobilu s Gavrilovićem i koji se ne sjeća da je iko izlazio iz auta za vrijeme vožnje… On je također naveo da nije siguran da li je optuženi bio nadređen za obezbjeđenje cijelog konvoja”, rekla je Smajlović.

Kako je kazala Smajlović, Vijeće je cijenilo i tri službene zabilješke u kojima se navodi da su zatvorenici iz Omarske tučeni, a da je komandant logora uputio inspektora Gavrilovića da smiri situaciju, u čemu je on djelimično i uspio.

Prema riječima sutkinje, nijedan svjedok nije potvrdio da je Gavrilović bio inspektor već redovni policajac.

Gavrilović, koji nije prisustvovao izricanju presude, oslobođen je troškova sudskog postupka, a oštećeni Kapetanović je s imovinskopravnim zahtjevom upućen na parnični postupak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

BIRN