Na suđenju za zločine počinjene na podučju Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je čuo izvjesnog Nikolu Jurića kad je “rekao Riviću i Bori da odvedu i likvidiraju Dragu”.

Svjedok Drago Čavlović je kazao da je u ljeto 1992. Drago Begić doveden u dom u Gornjoj Ravskoj (opština Prijedor), ispitan i dogovoreno je da ide kod sestre. Istog dana, kod kuće izvjesnog Nikole Jurića, svjedok je rekao da su bili “gospodin Rivić i Boro Milojica kada je Jurić naručio likvidaciju Begića”.

“Nikola Jurić je rekao Riviću i Bori da odvedu i likvidiraju Dragu”, naveo je svjedok, dodavši da je lično otišao kada mu je javljeno da je ubijen Begić i našao ga u lokvi krvi.

Svjedok Čavlović je kazao da je razgovarao s Begićevom sestrom, koja mu je rekla da su došla dva vojnika i izvela Dragu, čuo se pucanj i poslije je saznala da je ubijen.

Opisujući vojnike, svjedok je naveo da je Begićeva sestra kazala da je jedan imao maramu i rukavice do pola prstiju, a drugi bradu. Čavlović je posvjedočio da je tog dana Rivić imao maramu oko vrata i takve rukavice, a misli da je Boro imao bradu.

Svjedok je izjavio da misli da Jurić nije bio nadređen Riviću i Bori.Bori Milojici i Želislavu Riviću, bivšim pripadnicima Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi se za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Zaštićeni svjedok S-4 je kazao kako je u ljetnom periodu pored punkta u Hambarinama vidio tijela Bošnjaka, za koje mu je izvjesni Stevo Bilbija rekao “da je to Milojicino i Željino djelo”. Svjedok je u sudnici prepoznao optužene.

On je naveo da se u “kafani saznalo” za ubistva osoba romske nacionalnosti u Volarićima, pojasnivši da je naišao “tamić” iz Miske Glave koji je vozio Pero Đurić i da se iz njega pucalo.

S-4 je posvjedočio i da su, nakon pretresa prema selu Čarakovo, Boro i jedna osoba tjerali ovce prema šumi, a da je poslije “Željo rekao da je čoban ubijen”. U unakrsnom ispitivanju svjedok je naglasio da Rivić i on lično nisu vidjeli ubistvo čobana.

Svjedokinja Tesma Milinković je rekla kako je krajem jula, ne mogavši precizirati godinu, u njenom selu Volarići ubijeno devet osoba romske nacionalnosti.

“Kad su pobili naše, gore se pucalo. To sam čula”, izjavila je svjedokinja, istaknuvši da je vidjela kada je prošao zeleni “tamić”.

Suđenje će se nastaviti 23. oktobra.

BIRN