Sve odluke koje su bile na snazi u RS do danas, produžene su do 11. maja, rekao je premijer RS Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, ali od sutra su, odlukama štaba, na snazi i neki izuzeci.

– Nekima odobravamo rad sada, a nekima od 1. maja, a propisani su uslovi kako da rade i šta treba da ispune kako bi mogli da obavljaju djelatnost, a da na ugrožavaju zdravlje ljudi i time da se širi virus korona – poručio je Višković.

Poslije 10. maja Vlada RS će, cijeneći epidemiološku situciju u tom trenutku i ako ona bude u skladu sa očekivanjima i onim što imamo trenutno, predložiti ukidanje vanrednog stanja u RS.

– To je i obaveza Vlade koja proističe iz odluke o uvođenju vanrednog stanja, gdje je rečeno da ćemo poslije 30 dana analizirati epidemiološku situaciju i predložiti produženje ili ukidanje vanrednog stanja u RS. Ali to ćemo uraditi cijeneći situaciji u tom trentuku u RS, odlučićemo se o tome – kaže Višković.

Po njegovim riječima, današnji zaključci Štaba i mjere koje se predlažu su usaglašene u svim ministarstvima i sa resornim Ministarstvom zdravlja, gdje su stručni timovi dali saglasnost na sve što se predlaže.

– Nismo htjeli da donesemo nijednu mjeru kao u FBiH, gdje se struka i donosioci odluka ne slažu – kaže Višković.

Od sutra osobe starije od 65 godina i više imaće svaki radni dan od 7 do 10 časova dozvoljenu šetnju, uz poštovanje svih mjera distance, da nije dozvoljeno grupisanje, da nose maske i sve ono što predlaže struka.

– Šalter sale i matične službe počeće sa radom, a radiće od 7 do 15 časova, a treba da ispune određene uslove i poštuju mjere – dodao je predsjednik Vlade.

Rad će biti omogućen i kuhinjama i dostavi hrane i pića iz ugostitejskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ovih objekata.

– Dakle omogućiće se kućna dostava i šalterska prodaja svih namirnica koje se mogu na takav način pripremiti i distribuirati, uz poštovanje svih sanitarnih, higijenskih i ostalih mjera – precizira premijer.

Osim toga, uslužne radnje, kao što su autopraonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice itd, isto mogu početi sa radom sutra od 7 do 19 časova, uz striktno provođenje mjera koje su propisane i inspekcije će kontrolisati da li se one poštuju.

Radno vrijeme za radnje informatičke opreme, salone namještaja, muzeje i biblioteke i druge zanatsko-preduzetničke radnje, biće isto od 7 do 19 časova, osim za frizerske i kozmetičke radnje kojima neće biti dozvoljen rad do daljnjeg.

– Dozvoljen je rad i trgovinama neprehrambenom robom koje su zasebni prodajni objekti, a u ovo ne ulaze trgovine neprehrambenom robom koje se nalaze u tržnim centrima. One nisu obuhvaćene u ovom periodu od 27. aprila i biće obuhvaćene odlukom od 1. maja. Dakle, od 1. maja omogućičemo rad tržnim centrima, ali u kojima će i dalje biti zabranjen rad igraonica, kafića i restorana i bioskopa – ističe Višković.

Od 6 do 13 časova od 1. maja mogu raditi i stočne pijace.

– U bolnicama će se vratiti rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti sa 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period, u skladu sa prioritetima, takođe od 1. maja – dodao je premijer.

Isto će važiti i za domove zdravlja.

– Osnovne i srednje škole će moći biti otvorene za obavljanje određenih poslova, kao pripreme za ocjenjivanje, vođenje dokumnetacije, čišćenje itd. – kazao je Višković.

Postoji detaljan plan i za mjere poslije 11. maja i 15. maja, ali o tome će se više znati poslije Đurđevdana, cijeneći epidemiološku situaciju u tom momentu, kako se ne bi prerano izašlo sa bilo kakvim mjerama, rekao je Višković, dodajući da će se raditi u sekvencama.

– Posljednji su na redu kafići, hoteli i ugostiteljstvo. O njihovom početku rada pravićemo analize u narednom periodu – zaključio je Višković.

Informacija da su radnici u Zavodu Zotović dobili pomoć od 1.000 namijenjenu medicinskim radnicima će biti ispitana, dodao je on.

– Nemam tu informaciju, a nije mi ni logično. Rekli smo da to mogu dobiti samo oni koji su radili najmanje tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila. Ispitaćemo i to. Vjerovatno je neko iskoristio situaciju pa dostavio spisak, da iskoristi to za nekoga ko nije imao pravo. Tačno je propisano ko ima pravo, a to ćemo ispitati i tražićemo sankciju ako je neko zloupotrijebio našu odluku – rekao je Višković odgovorajiući na pitanja novinara koji su skrenuli pažnju da ovaj zavod ne radi tokom pandemije, a da su zaposleni dobili stimulacije Vlade RS.

Svi danas doneseni zaključci će se moći pročitati na sajtu Vlade RS.

 

 Autor: /SRPSKAINFO