NOVI PODACI – Ministarstvo zdravlja RS

Slučajevi u posljednjih 24 sata na području entiteta Republika Srpska

U Republici Srpskoj registrirano je još 34 novozararaženih koronavirusom

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS predstavio je podatke o novoregistrovanim slučajevima zaraze koronavirusom u tom bh. entitetu u posljednja 24 sata.

– Ukupno je urađeno 176 laboratorijskih nalaza, virus korona je potvrđen kod novih 34 osobe, što ukupno u Republici Srpskoj čini 155 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Opet naglašavam da smo shodno ovim aktivnostima koje smo imali jučer pokušali da povećamo kapacitet samog testiranja tako da je ovo 19 posto u odnosu na broj uzetih uzoraka što je u odnosu na trend koji smo imali prijašnjih nekoliko dana ipak određeno smanjenje – rekao je Šeranić.

Kako je naveo, među novim slučajevima, 22 osobe su iz Banja Luke, 4 iz Teslića, 2 iz Laktaša, 2 iz Prnjavora, 1 iz Prijedora, 1 iz Bijeljine, 1 iz Kotor Varoša i jedna iz Modriče.

 

Konferencija Alena Šeranića

Publicerat av Atv Banja Luka Fredag 27 mars 2020

 

Sve osobe, kako je naveo, koje prelaze granicu zapadno od Bosanske Gradiške, na prijelazima u Gradini, Bosanskoj Dubici i Bosanskom Novom se proslijeđuju u karantin u Bosanskoj Gradišci. On je istakao kako očekuje da će danas ili sutra krenuti i s karantinom na Rači.

– U odnosu na prethodni dan, kada smo imali 232 prelaza putnika na granicama u RS, taj broj jučer smanjen na 172. Tako da je mjera koju smo uveli, karantin i kontrola granica, dakle ona prva mjera iz naše strategije ide u apsolutno dobrom pravcu – rekao je Šeranić, te dodao kako se osobe sa granice upućuju u karantine u lokalne zajednice nakon preliminarnih testiranja.

 

 

AVAZ