Na području Crne Gore, na temelju tjeralice na zahtjev Tužiteljstva BiH, lociran je i lišen slobode osumnjičeni za ratni zločin u Prijedoru. Pokrenuta je procedura za izručenje osumnjičenog pravosuđu BiH.

Na temelju tjeralice koju je pravosuđe BiH raspisalo na zahtjev tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Crne Gore,
lišen je slobode osumnjičeni Slobodan Knežević, rođen 21. oktobra 1968. godine u Prijedoru.

Za ovim osumnjičenim Sud BiH je na zahtjev Tužiteljstva BiH odredio mjeru pritvora te je realizirano raspisivanje Interpolove tjeralice za navedenim osumnjičenim.

Pravosudni organi Crne Gore odredili su ekstradicioni pritvor osumnjičenom i pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog.

Slobodan Knežević je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine, sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe, Ljubija.

Knežević je također osumnjičen da je osobno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog civila ispred Doma u mjestu Miska Glava.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju u BiH, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

 

Autor: N1