U poslednja 24 sata u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora preminule su dve žene kod kojih je utvrđen korona virus dok je zaraza utvrđena kod još sedam osoba, od kojih je jedan lekar a pet su pacijenti smešteni na interno odeljenje prijedorske bolnice.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora Mirko Sovilj izjavio je da je juče u ranim popodnevnim satima preminula pacijentkinja koja je imala 66 godina, a lečena je na Kovid odeljenju sedam dana, piše Srpskainfo.

– Radi se o neočekivanom smrtnom ishodu, naime, i pored činjenice da se radi o pacijentkinji koja je sa komorbiditetima, radi se o onkološkom pacijentu, oporavak u vezi sa tegobama izazvanim virusom korona je tekao vrlo dobro, i očekivan je povoljan ishod, juče je došlo do iznenadne, kolege definišu naprasne smrti, pretpostavka je iznenadni prestanak rada srca, ili eventualno embolizacija – izjavio je Sovilj. On je dodao da je druga preminula pacijentkinja imala 67 godina i da je lečena na onkologiji koja je inače odsjek internog odeljenja.

Objasnio je i da su nakon testiranja pacijenta koji su smešteni na internom odjelu, a na kojem je prvo utvrđen korona virus kod medicinske sestre, utvrđena četiri pozitivna nalaza.

– Četiri pacijenta sa pozitivnim nalazom juče smo premestili na Kovid odeljenje, oni nemaju znakova infekcije, naravno uključena im je terapija za lečenje obolenja korona. Mi u ovom momentu lečimo pozitivan nalaz i činjenicu da je kod pacijenta utvrđen virus, i nadamo se da će rezultati biti bolji jer smo uključili terapiju pre pojave simptoma – kaže Sovilj koji je izrazio žaljenje zbog zaraze u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Izražavam žaljenje zbog pacijenata koji su zadobili virus na našem odeljenju, a ne znamo da li su ga oni zaista dobili na odeljenju ili doneli, ali mi moramo preuzeti odgovornost. U poslednja dva meseca radimo sa velikim rizicima i primamo pacijente zbog njegovog stanja bez urađenih testova – istakao je on.

Sovilj je objasnio da je lekar specijalista sa internog odeljenja za kojeg je utvrđen pozitivan nalaz isključen iz proscesa rada.

– U ovom momentu imamo troje zdravstvenih radnika kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona i činjenica je da je to rezultat njihovog rada, zadobili su virus radeći svoj posao, bili su posvećeni pacijentima i zaslužuju puno poštovanje – smatra on.

Sovilj je dodao da će biti testirani svi sa internog odeljenja na kojem je pet doktora, 22 medicinke sestre i tehničara te devet nemedicinskih radnika. Objasnio je da su oni svi u izolaciji, te da će epidemiolog odrediti njihov termin testiranja.

Zamenik gradonačelnika Prijedora, Aleksandar Miljuš izjavio je da su zbog kontakta sa zaraženim Prijedorčaninom, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i njegov savetnik za infrastrukturu Zlatko Ritan na svoj zahtev otišli u izolaciju.

– Oni su i pored dobrog korištenja opreme za zaštitu u kontaktu sa zaraženom osobom praktično sami zatražili da budu u samoizolaciji zbog njihovog i digniteta ovoga Štaba za vanredene situacije jer takav dogovor je bio između nas samih na Štabu – izjavio je Miljuš.

On je istakao da je u ovom gradu ukupno zaraženih 17, a preminulih je šest osoba.

– U zdravstvenom nadzoru su trenutno 153 osobe, iz zdravstvenog nadzora izašlo je 1.420 osoba – rekao je on.

 

BLIC