Otvorena poljoprivredno-turistička manifestacija „Dani voća“

U Prijedoru je jučer na malom gradskom trgu otvorena 5. privredno-turistička manifestacija „Dani voća 2018“ na kojoj se bogatom ponudom predstavilo 17 izlagača, među kojim i Poljoprivredno-prehrambena škola.

Mašine za preradu

Manifestaciju je organiziralo Udruženje voćara Grada Prijedora, čiji je potpredsjednik Nazif Pađan Braco Prijedorčane, ali i mještane regije, pozvao da dođu i kupe izloženo jer je, kako je naglasio, riječ o zdravoj hrani.

Većina voćara do pristojne otkupne cijene, posebno oni koji nisu riješili problem skladištenja, nabavkom hladnjača manjih kapaciteta, odlučuje da voće preradi.

– Jedan broj voćara je nabavio i mašine za preradu voća. Kad ga možemo proizvesti, možemo ga kvalitetno i preraditi. To je budućnost ove proizvodnje – naglasio je Pađan.

Nazif Pađan: Prerada je budućnost voćarstva

Udruženje voćara okuplja oko sedamdesetak članova. Za one koji se intenzivno bave proizvodnjom jabuka, krušaka, šljiva, malina i jagoda na ime podsticaja ove godine planirano je 60.000 maraka iz gradskog budžeta.

Iz Gradske uprave obećali su da će pokušati u najskorije vrijeme riješiti i problem zajedničkog skladištenja voća.

Praktična nastava

Posebno lijep bio je štand Poljoprivredne škole. Izložili su svoje sokove, jabuke, celer, koje su sami proizveli, ali i pekarske proizvode, salate, džemove, pekmeze… Sve to nastaje na praktičnoj nastavi. Učenici su pekarskim proizvodima počastili i prisutne novinarske ekipe.

Manifestacija „Dani voća“ trajat će do 15 oktobra.

 

Autor:M.Zgonjanin/Avaz