POSTAVKE – Fotografije logoraša iz BiH

Haviv će svoje fotografije ustupiti Fondaciji za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora

Izložba američkog fotoreportera Rona Haviva „Sloboda“ bit će premijerno postavljena od 22. do 25. februara u hotelu „Prijedor“ u gradu na Sani. Fotografije oživljavaju trenutke slobode, koja je bila uskraćena zarobljenicima u logoru.

Bit će izloženo i nekoliko do sada neobjavljenih fotografija. Haviv će svoje fotografije ustupiti Fondaciji za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora, kako bi svjedočile o ratnom vremenu i koristile se u budućnosti za edukaciju mladih.

Neke od fotografija bit će  dio stalne izložbene postavke Centra za informisanje i dokumentovanje u Prijedoru.

– Autor je dolazio u Prijedor 1992. godine i tada je pravio niz fotografija, ali i iz drugih krajeva. Osnovna njegova ideja  bila je da se prikaže trenutak kada ljudi dočekaju slobodu i koliko je ona bitna u životu. Na izložbi će biti postavljena 21 fotografija i jedan pano s fotografijama. To će biti naš trajni eksponat i ostaje u Prijedoru nakon ciklusa izlaganja  – kaže predsjednik Fondacije Edin Ramulić za „Avaz“.

Izložba će biti otvorena u subotu u 17 sati, a nakon Prijedora bit će postavljena u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

G. K. / Avaz.ba