Stotine Prijedorčana, kao i građana drugih gradova, biciklista iz Sanskog Mosta, ljudi koji su u Prijedor stigli iz inozemstva okupile su se danas da bi obilježile 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka. U ovom trenutku građani se kreću glavnom ulicom s transparentom na početku kolone Građanske inicijative “Jer me se tiče”, koja je i organizirala ovo obilježavanje.

Za svako ubijeno dijete nosi se po jedna ruža s njegovim imenom od koje će na glavnom trgu biti satkan spomenik od cvijeća. Prije toga su na mostu koji spaja stari grad s centrom grada Berek postavljene bijele trake s imenima ubijene djece. To je mjesto ujedno i prijedlog roditelja za izgradnju memorijalnog centra.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece, kaže da trake oko ovog mosta simboliziraju spomenik ubijenoj djeci Prijedora koji, nažalost, nije izgrađen.

– Ovo me podsjeća na bolne trenutke, na bolnu istinu koja se dogodila 31. maja 1992. godine – kaže Bačić i dodaje da neće odustati.


Goran Zorić, aktivista Građanske inicijative “Jer me se tiče”, poručuje da se spomenik ubijenoj djeci mora izgraditi. U tužnoj protestnoj koloni ima mnogo roditelja koji nose ruže s imenom svog ubijenog djeteta. 

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godinu, kada su srpske vlasti naredile nesrpskom stanovništvu na području Prijedora da se označe bijelim trakama i da na kućama istaknu bijele čaršafe.


Tekst: Avaz
Foto: Nijaz CAJA , Kozarac.eu