ODLUKE : Štab za vanredne situacije Republike Srpske!

Bit će ukinuti lokalni karantini, ali i oni na graničnim prijelazima

Na današnjem zasjedanju Republičkog štaba za vanredne situacije utvrđena je procedura za organizovanje svega što je potrebno za školovanje studenata u inostranstvu i laboratorijskih nalaza koji su potrebni za njihov odlazak na školovanje u inostranstvo.

-Napravićemo jasan plan testiranja i molimo sve studente i učenike za razumijevanje. Radićemo sukcesivno te vrste analiza. Čeka nas veliki posao da im omogućimo odlazak na mjesta studiranja i da polažu ispite i nastavljaju redovne nastavne aktivnosti, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kako je rekao, od danas se u Srpskoj maksimalno može okupljati 50 osoba na određenom prostoru, umjesto tri osobe kako je do sada bilo regulisano. Takve mjere bile su donijete zbog pandemije virusa korona.

-I dalje se ne preporučuju i nisu dozvoljena masovna organizovana javna okupljanja u RS, ali smo van snage stavili zaključak koji se odnosio na okupljanje maksimalno tri osobe na javnim mjestima, odnosno na određenom prostoru – rekao je Šeranić.

On je objasnio i da je Štab danas stavio van snage dosadašnje zaključke o organizaciji i sprovođenju mjera po pitanju lokalnih karantina i onih pri graničnim prelazima.

-Od sutra u šest časova, u skladu sa zaključcima štaba, opštine i gradovi će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude koji trenutno borave u njima upute u kućnu izolaciju, u trajanju onolikom koliko im je preostalo do ukupno 14 dana. Ako je, recimo, neko bio pet dana u karantinu, u kućnoj izolaciji će sada provesti još devet dana – kaže Šeranić

Na graničnim karantinima će se od sutra u šest časova takođe izdavati rješenja o kućnoj izolaciji, u trajanju od 14 dana, umjesto dosadašnjih rješenja o smještaju u lokalni karantin.

-Svaka osoba koja dolazi na granični prelaz, bilo da se radi o državljanima BiH ili neke druge zemlje, imaće obavezu da u skladu sa prijavljenim mjestom prebivališta boravi u kućnoj izolaciji 14 dana. Kazne za kršenje kućne izolacije su od 1.000 do 3.000 KM i nastaviće se kontrola u RS poštovanje ove mjere – kaže ministar.On je dodao da će se vozači u međunarodnom prevozu samo evidentirati na granici i neće ići u izolaciju, ali će podaci o njima biti proslijeđeni u HES službe doma zdravlja tamo gdje vozač ima prebivalište.

– Svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, kao što je temperatura veća od 37,2 stepena ili naglo pogoršanje zdravstvenog stanja u smislu akutne respiratorne infekcije, odmah se javlja porodičnom doktoru. Ako neko nije registrovan kod porodičnog ljekara u RS, onda se javlja službi hitne medicinske pomoći ili nadležnom HES-u u mjestu prebivališta. Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u RS u skladu sa rješenjem o kućnoj izolaciji – rekao je Šeranić, dodajući da će svi dobiti jasna uputstva šta ta izolacija podrazumijeva i kako da se ponašaju unutar svoje kućne sredine, te kako da se ponašaju ostali ukućani.

Nadzor ovih osoba će se i dalje sprovoditi u skladu sa propisima.

Šeranić je saopštio i da će oni koji se u pograničnim područjima bave poljoprivredom, u skladu sa odlukom Štaba, moći to i dalje da rade, samo što će pokazivati određena dokumenta republičkom inspektoru kako im ne bi izdavali rješenja o kućnoj izolaciji.

Strani državljani ili državljani BiH koji rade u pograničnim firmama će takođe na uvid morati da pokažu identifikacioni dokument i dokaz o zaposlenju u toj firmi kako bi mogli nesmetano da prelaze granicu i da rade.

-Svi će oni morati da poštuju sve lične preventivne mjere, te držanje distance od dva metra koje su propisane, uključujući i vozače u međunarodnom transportu koji imaju obaveze kod utovara i istovara – kaže Šeranić.

 

Autor: /SRPSKAINFO