Bio je to dobar insan. Preživio je strijeljanje, borio se kroz život. Čovjek koji je čitav svoj život živio vjeru, pomagao svakome i za svakoga imao lijepu riječ i ovo je naš doprinos za tog čovjeka, kaže Kajmaković za Faktor…

U 40. godini trećeg februara umro je Jasmin Čaušević. On se kao 13-godišnji dječak našao ispred streljačkog voda u prijedorskom selu Bišćani. U proljeće 1992. godine otac mu je ubijen, kao i veliki broj bližih rođaka i komšija, a on je teško ranjen.

Jasmin je preživio strijeljanje, a njegov otac i komšije su završili u masovnoj grobnici Tomašica.

Sutra u 14 sati i 30 minuta bit će mu klanjana dženaza na mezarju u Hambarinama, u Prijedoru.

Teško ranjavanje i tortura kroz koju je Jasmin još kao dijete prošao ostavili su traga na njegovo zdravlje. Međutim, zajedno sa suprugom i sinom nije se predavao, borio se za svoj život i za svoju porodicu.

S obzirom na to da je njegova supruga Selma mnogima poznata kao velika humanitarka, osoba koja je brojnim porodicama, osobama sa poteškoćama u životu izlazila u susret, pomagala, organizirala brojne humanitarne projekte i za svakoga imala riječ podrške i utjehe, njene prijateljice su se organizirale i počele tajnu akciju prikupljanja sredstava kako bi Selma zajedno sa Jasminom i njihovim sinom otišla na umru, na hodočašće u Mekku i Medinu.

Novac je bio prikupljen, prijateljice su iznenadile porodicu sa tom divnom viješću. I tokom priprema za odlazak, Jasmin je doživio srčani udar koji nije preživio.

– Poseban insan dobije dar od Allah, posebnog supružnika, a naša Selma je godinama volonter humanitarnog udruženja “Trag dobra”, te smo je odlučili obradovati umrom, a uz nju i njenog muža Jasmina i njihovog sina. Danima smo planirali kako im saopćiti ovu radosnu vijest, jer je on bio srčani bolesnik te nismo mogli spremiti iznenađenje. Uspjeli smo iznenaditi Selmu i njoj smo predali pismo da ona uruči mužu. I on je bio jako iznenađen, obradovan i zahvalan. Taman kad su rezervisali mjesta, Allah je odredio drugačije, naš brat Jasmin nije izdržao, njegovo srce nije, ali samo Allah zna šta je najbolje za nas – kazala je Lejla Neimarlija Aksalić, jedna od inicijatorki prikupljanja sredstava za umru i porodična prijateljica.

Humanitarke i prijateljice porodice, koje su i organizirale akciju prikupljanja su nakon otkazivanja putovanja, novac preusmjerile na izgradnju bunara u Africi, koji će po završetku nositi ime Jasmina Čauševića, kao trajno dobro.

VEZANI TEKST – Ratno djetinjstvo Jasmina Čauševića: Posljednje riječi oca bile: “Sine, bježi”, nakon čega je pogođen

Pred samu dženazu Aldin Kajmaković i Haris Hećimović, poznati svima kao veliki dobrotvori, objavili su da će i pored bunara koji će nositi Jasminovo ime, oni poslati bedela, koji će za Jasmina obaviti hadž ove godine.

– Bio je to dobar insan. Preživio je strijeljanje, borio se kroz život. Čovjek koji je čitav svoj život živio vjeru, pomagao svakome i za svakoga imao lijepu riječ i ovo je naš doprinos za tog čovjeka – kaže Kajmaković za Faktor.

Jasmin Čaušević o dešavanjima u Prijedoru govorio je u Al Jazeerinom dokumentarcu “Dani ubijanja”.

 

Izvor:E.H./  Faktor