Švedska televizija u posjeti Tomašici 1996-te godine
Zašto Tomašica nije ranije otkrivena
BengtNorborgTomasica

Reportaza koja je obisla cijeli svijet.. Novinar svedske televizije Bengt Norborg sjeca se svog putovanja Tomasici mjestu gdje se danas nalazi masovna grobnica

Svedska televizija je sinoc (sestog novembra) objavila prilog od tri i po minute o masovnoj grobnici u Tomasici

Polje smrti u sjevernoj Bosni. Cijelo ovo podrucje u toku rata na Balkanu, pratio je korespodent SVT-a Bengt Norborg i izvjestavao o koncentracionim logorima i masovnim ubistvima  na ovom podrucju.

Polje smrti, u etnickom ciscenju, pokazalo je svoje najbrutalnije lice kad  se u javnosti otkrilo mjesto gdje su izvrsena masovna pogubljenja.

Kolega Tonci Percan, snimatelj Gunnar Hanson i ja isli  smo tragom te informacije. Vozili smo se kroz sela i  oprezno pitali mjestane koji su zivjeli u blzini masovne grobnice, znaju li sta o pocinjenim zlocinima.

Niti jedan Srbin nije nista znao. Nismo nikoga  primoravali da govori o tome, nego smo nastavili voziti dalje. Tom prilikom smo mogli biti i uhapseni. Kod svih upitanih Srba  vidjela se zelja da se o tom ne prica, ali uznemirenost u njihovim pogledima, pokazivala je da su znali da se zlocin tu dogodio.  Da su srpske jedinice u tom podrucju pogubile Bosnjake i Hrvate.

No, bilo je i onih koji su pristali pričati pod uvjetom da im ne bude otkriven identitet. Kazali su kako su vidjeli ili čuli da na lokalitet rudnika Tomašica dovoze ljude, da su čuli pucnje, a potom i zvuk mašina koje su zakopavale tijela.

U videu koji je STV snimila 1996. godine govore i lokalni stanovnici. Jedan od njih dok se vozi s ekipom u automobilu kaže:

“To je bilo u augustu 1992 godine. Dotjerali su ih kamionima 110 (vojni kamion TAM 110). Tako je meni to pričano, tako isto i ja vama pričam. Jeste, masovna grobnica. Ima ih 1.000 i više. Samo su došli buldožerom i zagrnuli”.

Još jedna mještanka navodi: “Vidjela sam gdje se tuče, gdje pucaju, gdje dovoze, istovaraju tu kamionima. A što bih baš ja to morala reći?”.

“To je trajalo dva ljeta, 1992. i 1993. godine“, navodi se u tekstu u kojem autor napominje da su mještani kazali kako su osjetili nepodnošljiv smrad mrtvih tijela.

“Tomašica je danas najjasniji dokaz o sistematskom etničkom čišćenju koje se odvijalo u tom dijelu Bosne, gdje su Srbi bili u većini. Zaista je skandalozno da masovne grobnica u ovom rudarskom gradu nisu iskopane ranije i da nisu postale jedna od najtežih optužbi protiv ratnih zločinaca u Haškom tribunalu. Tomašica je dokaz da je pomirenje još uvijek daleko i da su odgovorni za etničko čišćenje i dalje prisutni”, navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici švedske državne televizije.