Autor: Emina Dizdarević/Detektor.ba

Na suđenju trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VSR) za ratni zločin počinjen u Prijedoru, uloženo je nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i zapisnik o prepoznavanju optuženog Milana Krupljanina, za koji je Odbrana istakla da je urađen nakon završetka istrage.

Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza, ali nisu prezentirani u sudnici. Odbrane Krupljanina, Radeta Vlasenka i Drage Končara o dokazima su se očitovale u pisanoj formi, uloživši prigovore autentičnosti, relevantnosti i zakonitosti.

Među uloženim dokumentima je i zapisnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o prepoznavanju optuženog Krupljanina. Njegov branilac Radovan Stanić je kazao da ulaže prigovor zakonitosti jer je u SIPA-i vršeno prepoznavanje nakon okončanja istrage za ratni zločin počinjen u Prijedoru, a što se optuženima stavlja na teret.

“Prvo se vrši otkrivanje identiteta od strane istražitelja, pa tek nakon toga Semir Alukić njega prepoznaje”, dodao je Stanić.

Sudsko vijeće će, nakon što pregleda sve dokaze u skladu s prigovorima, donijeti odluku o njihovom prihvatanju.

Vlasenko, Krupljanin i Končar su optuženi za učešće u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Na teret su im optužnicom stavljena ubistva osam osoba, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Suđenje se nastavlja 16. marta.