Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ 

Borislav Bojić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i novoimenovani član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, bivši je oficir Vojske Republike Srpske, vojske koju je Haški tribunal proglasio krivom za genocid u Srebrenici te brojne druge zločine činjene tokom agresije na BiH. Truhli kompromisi Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor, koji je preživio stravične torture u prijedorskim kazamatima. Duratović naglašava i da je Bojić bio oficir u jednoj od jedinica koje su kontrolirale područje gdje je ekshumirana Tomašica, najveća masovna grobnica Bošnjaka mučki i zvjerski ubijenih početkom agresije na Prijedor i BiH. – Ako je neko oficir u jedinici u čijoj je zoni odgovornosti Tomašica, šta može ući, izaći i proći iz te zone, a da vi ne znate? Sada treba vidjeti kada je Bojić imenovan na čelo te jedinice i da li je to bilo u vrijeme zatrpavanja žrtava 1992., odnosno u proljeće 1993. godine, kada su ostaci žrtava prebacivani na Jakarinu kosu – kaže Duratović.’

Duratović: Mora se utvrditi Bojićeva uloga

Duratović: Mora se utvrditi Bojićeva uloga

Također, Duratović je otkrio da je s Bojićevom ratnom prošlošću upoznao i bošnjačke stranke u Parlamentu BiH kada je ovaj poslanik SDS-a trebao biti imenovan 2015. godine na čelo Zajedničke komisije za ljudska prava BiH.

Arnaut protestirao

Ističe da je od poslanika koje je tada kontaktirao njegova upozorenja čuo samo Damir Arnaut, poslanik SBB-a, koji tada iz protesta odbio prisustvovati sjednici Komisije na kojoj je Bojić izabran.

Mirsad Djonlagic

Đonlagić: Predložen za člana Komisije

Stranka demokratske akcije oglušila se na Duratovićeva upozorenja da obrati pažnju na imenovanje osobe sumnjive prošlosti, koja je bila pripadnik vojske koja je ljudima na najbrutalniji način uzimala živote, da vodi tijelo koje se brine o ljudskim pravima. – Ipak su ga izabrali, a meni su rekli da su morali, jer, da nisu, tvrde, onda bi SDS njima oborio imenovanja u svim drugim komisijama. Mi povratnici davno smo se uvjerili da je bošnjački politički vrh predvođen SDA spreman na truhle kompromise i najmanje jednom mjesečno nas ošamare takvim imenovanjima koja idu na štetu povratnika – ogorčen je Duratović.

Bojić: Ponosi se učešćem u VRS, sada nadzire OSA-u No, Duratovićeva otkrića još su šokantnija ako se zna da je SDA na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH odlučila imenovati Bojića za člana Komisije za nadzor nad radom OSA-e, umjesto Mirsada Đonlagića, poslanika SBB-a, uglednog akademskog građanina ove zemlje i uspješnog sportskog radnika koji ime BiH pronosi širom Evrope u najpozitivnijem svjetlu.

Bojić: Ponosi se učešćem u VRS, sada nadzire OSA-u

 

SBB još 2015. tražio poštivanje Poslovnika

Savez za bolju budućnost na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma ukazao je da u smjeni Nikole Špirića konačno vidi priliku da se uspostavi balans u Komisiji koji je narušen već pri njenoj uspostavi, kada je strankama iz RS data jedna pozicija više. I tada, tačnije u martu 2015. godine, Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ukazivao je na tu činjenicu i SBB tada nije glasao za Špirićev izbor, nego ga je izabrala SDA.

Hoće li i Karadžić imati uvid u rad obavještajne službe? 

Danas kada je SDA mimo Poslovnika i Zakona o OSA-i u Komisiju ugurala i trećeg člana stranke koja se nikad nije odrekla politike presuđenog zločinca Radovana Karadžića, mnogi se s pravom pitaju hoće li možda uvid u rad OSA-e imati i sam Karadžić ako mu bude omogućeno korištenje Skypea u haškom pritvoru, koje on ovih dana traži.

avaz