Društvo, Nijazov Prijedor

Formirana Radna grupa za ekonomsku odrzivost povratka

Danas je u prostorijama Uprave grada Prijedora, na zahtjev UNHCR-a, formirana Radna grupa za ekonomsku odrzivost povratka u ovom kraju.
Prijedor je jedan od deset gradova u Bosni i Hercegovini gdje ce UNHCR preko svojih 7 Implementig organizacija ubrizgati znacajnu materijalnu podrsku i u ovom kraju.

Od raspolozivih 8,1 milion dolara na nivou drzave, Prijedor ce shodno svojim potrebama dijelom participirati u ovom projektu iz oblasti: stanogradnje, programa odrzivog povratka i socijalnih programa, kao i sa drugim programima u ublazavanju postojeceg stanja.

Da bi bili sto operativniji i kvalitetniji partner odabranim Implementing organizacijama od strane UNHCR-a, danas je
u Prijedoru u prisustvu istih, imenovan Operativni tim grada Prijedora.
Cilj Operativnog tima je da pored saradnje sa Imlementing organizacijama (UNICEP, UNDP i dr.) lakse dodje do povratnika-korisnika, lakse ga prepozna(markira), snimi potrebe povratnika/raseljenog lica, izvrsi bodovanje, ispuni formulare i proslijedi UNHCR-u na daljnju proceduru i odluku.

Pored Stanka Markovica, uposlenika uprave grada Prijedora koji je imenovan za predsjednika ovog Tima, imenovano je jos nekoliko lica iz Strucnih sluzbi grada, Centra za socijalni rad, Zavoda za zaposljavanje, Ministrastva za izbjegla i raseljena lica, nekih Nevladinih organizacija(DON, Hleb zivota) u svojstvu clanova odnosno konsultanata.
I na kraju valja spomenuti da je ovaj projekat pod nazivom “IP 2012”radjen na bazi podataka prije poplava i odnosi se na stanje prije tog perioda.

Nijaz Brkic

Leave a Reply