Sport, Život

Hokej: Bosanski Finac u dresu Zmajeva

Belmin Sinanbegović, sedamnaestogodišnjak, novi je U-18 reprezentativac hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mladi sportista je ovih dana od Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine dobio poziv da modri finski dres zamijeni plavim dresom naših Zmajeva. Naravno, ponudu je objeručke prihvatio i već se nalazi na pripremama naše omladinske selekcije. Talentovani Belmin se uvijek nadao da će jednog dana dobiti poziv da zaigra za reprezentaciju BiH, a svoju radost nije krio ni u izjavi za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama: “Ponosan sam što sam dobio šansu da pokažem šta znam i koliko mogu, spreman sam je iskoristiti, odigrati kvalitetno i trasirati put ka mom konačnom cilju, a to je da obučem dres A-reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hvala ljudima iz Hokejaškog saveza BiH koji odlično skautiraju bh. talente u dijaspori.”

Porodica Sinanbegović

Inače, Belminova sportska priča počela je 2009. godine kada je kao petogodišnji dječak počeo trenirati hokej u TPS iz grada Turku, jednog od najboljih hokejaških klubova u Finskoj. Sa svojim timom ostvario je odlične rezultate i bio je pozivan u reprezentativne kampove finske reprezentacije. Hokej je sport s puno odricanja i poznato je da je jedan od najskupljih sportova za treniranje u Finskoj.

Belmin je imao veliku podršku roditelja, oca Ernada porijeklom iz Prijedora i majke Emine porijeklom iz Sarajeva, koji su ga od malih nogu usmjeravali prema ovom sportu. Da je sport njegova budućnost govori činjenica da je završio i sportsku školu koju pohađaju talentovani mladi sportisti u ovoj skandinavskoj zemlji.

U Finskoj živi oko 3.000 bh. građana i prava je rijetkost da se neko od bosanske djece odluči trenirati hokej. Vijest da je Belmin dobio poziv u hokejašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je prijatno iznenađenje za bh. građane u Finskoj i nakon košarkaša Emira Sulejmanovića, mladi hokejaš Belmin Sinanbegović je drugi sportista bh. korijena iz Finske koji je obukao dres najdražih boja.

Pripremio: Damir Dado Mehmedović / BHDINFODESK