Društvo, Politika

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI VRIJEDNI 240. 000 KM

Danas su potpisana tri ugovora i biće realizovana zahvaljujući Federalnom mnistarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. U ovim projektima finansijsku podršku pruža i Grad Prijedor.

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarac koje ove godine obilježava 130. godina postojanja, potpisan je ugovor vrijedan 180 hiljada KM.

Mustafa Fazlić, dugogodišnji komandir DVD Kozarac, zahvalio se nadležnom federalnom ministarstvu i naglasio da će ova sredstva biti utrošena za nastavak izgradnje vatrogasnog doma.

“Zahvaljujemo se na ovoj značajnoj podršci federalnom ministarstvu i gradskoj upravi. Vatrogasni dom i ovo društvo imaju poseban značaj za Kozarčane i svima koji pruže pomoć jako smo zahvalni. Ovaj današnji potpis ugovora nam dođe kao veliki poklon za 130.rođendan”, naglasio je Mustafa Fazlić.

Ispred Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Adis Kirlić je rekao da je ovo nastavak saradnje sa vatrogascima Kozarca te da je ove godine realizovano i planirano realizovati dosta značajnih infrastrukturnih projekata u Kozarcu i Prijedoru.

Koordinator potpisanih projekata Nedžad Bešić kaže da je danas realzovano ono što je ranije dogovoreno. “Ovog puta pružamo podršku jednom udruženju, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kozarac ali i Medžlisa  islamske zajednice Kozarac i Prijedor. U Prijedoru ćemo izgraditi parking ispred Čaršijske džamije i to radimo na zahtjev prijedorskog medžlisa. U Kamičanima gradimo 160 metara parking prostora koji nam je jako bitan, posebno kada su šehidske dženaze. Realizujemo projekte ili ćemo raditi u Bišćanima, naselju Čemernice i jednom dijelu Alagića, Rizvanovićima, Kozarcu, u Mjesnoj zajednici Ćela, naselju Varmazi” ističe Bešić.

Projekat za izgradnju parkinga ispred Čaršijske džamije u ime Medžlisa islamske zajednice Prijedor potpisao je Ajdin Varmaz. “Želimo se zahvaliti nadležnom ministarstvu i ministru  Edinu Ramiću na ovom projektu i svemu što se radi u Prijedoru. Nama je ovaj parking veoma važan jer riješavamo problem prilaska objektu medžlisa i samoj džamiji”, zaključio je Varmaz.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ove godine ima dobrog partnera u Gradu Prijedoru. Ove godine je ta saradnja posebno kvalitetna jer se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata. “Ove godine vrijednost infrstrukturnih projekata koji će se sufinansirati je preko 1,5 miliona KM. Zajednički, grad i ministarsvo, rade na pružanju podrške mjesnim zajednicama, udruženjima,sportskim kolektivima, rekonstrukcije škola, školskih dvorišta i igrališta. Ovogodišnji iznos je tri puta veći nego prethodnih godina”, riječi su predsjednika Skupštine Grada Prijedora, Mirsada Duratovića.

Realizacija danas potpisanih ugovora trebala bi krenuti ovih dana.

Senudin Safić