Hronika, Sjećanja

Inicijativni odbor za memorijalizaciju događaja u dolini rijeke Sane 1992-1995 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – JAVNI POZIV

Inicijativni odbor za memorijalizaciju događaja u dolini rijeke Sane 1992-1995

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – JAVNI POZIV

Povodom 30 godina od početka ubijanja i protjerivanja građana nesrpske nacionalnosti na području opštine Prijedor, Inicijativni odbor koji čine predstavnici Udruženje logoraša Kozarac i Prijedor, Udruženja Prijedorčanki “Izvor“, Udruženja žena „Srcem do mira“, Medžlisa IZ Prijedor, Medžlisa IZ Kozarac i Instituta za nestale osobe BiH, održali su dva sastanka na temu prikupljanja, čuvanja i predstavljanja ličnih predmeta, dokumenata i fotografija žrtava agresije na BiH sa područja Prijedora (ubijenih civila, logoraša i protjeranih) sa ciljem trajne memorijalizacije i kulture pamćenja na nevine žrtve. Tom prilikom je zaključeno da se počne sa prikupljanjem, evidentiranjem, čuvanjem i prezentovanjem javnosti dokaza koji će biti dio stalne muzejske postavke u budućem memorijalnom spomen kompleksu.

Cilj ovih aktivnosti je da se trajno sačuva pamćenje na zločine, nevine žrtve i naše najmilije, kako bi se senzibilizirala javnost, da se nikada i nigdje ne ponove zločini protiv čovječnosti, kakvi su počinjeni u dolini rijeke Sane u periodu 1992-1995. godine

Inicijativni odbor donio je nekoliko zaključaka:

1. Pozivamo porodice žrtava, logoraše i sve druge koji žele trajno dati na čuvanje bilo kakav materijal vezan za događeje i žrtve iz perioda 1992-1995 (lične predmete žrtava, dokumente, fotografije, video materijali ili nešto drugo) da iste ustupe Inicijativnom odboru.

2. Prikupljanje, evidentiranje i čuvanje svih predmeta, dokumenata i fotografija biće u kompleksu džamije u Kamičanima (Kozarac).

3. Pozivamo sve one koji se žele uključiti u ovaj projekat i pomoći u radu da se jave predstavnicima Inicijativnog odbora ili porukom na meil adresu:odbormemo22@gmail.com

4. Planirane akivnosti započinjemo od 1. aprila 2022. godine.

Inicijativni odbor