Sjećanja

KOMEMORACIJA U LOGORU OMARSKA – 6.AUGUST

OMARSKA

Kao i svake godine, komemoracija u znak sjećanja na početak zatvaranja najzloglasnijeg koncentracionog logora u Bosni i Hercegovini, logora Omarska, i ove godine ce se odrzati 6.augusta.

Organizator  ovog skupa je Udruženje logoraša “Prijedor92” u suradnji sa Udruženjem logoraša Kozarac i Savezom logoraša Bosne i Hercegovine.

Organizator podsjeća svoje članove, simpatizere kao i ostale  zainteresovane građane da će kolona s automobilima kao i svake godine organizovano krenuti sa parkinga kod prijedorskog glavnog  gradskog stadiona u 9:oo sati ujutro. S obzirom na tešku  materijalnu situaciju organizator je obezbjedio samo jedan autobus koji će kupiti zaineresovane  koji nemaju drugog prevoza od 8:3o sati ujutro od restorana “Ziko” u Čarakovu, zatim sa autobuske stanice “Žeger”, sa raskršća ispred Doma u Hambarinama i dalje putem preko Rakovčana, Rizvanovića te Bišćana i puta kroz Sredice. Kolona će se nakon pokreta iz Prijedora priključiti već formiranoj koloni u Kozarcu u 9:30 sati. Komemoracija će započeti obilaskom prostorija od 10:00 sati. S obzirom da je komemoracija u Omarskoj pored dženaza identifikovanim, svake godine jedan od najposjećenijih tužnih skupova, organizator skupa apeluje na strpljenje i dostojanstvo te podsjećamo i da su ramazanski dani u kojima brojni preživjeli logoraši i članovi porodica praktikuju ramazanski post. Organizator apeluje na sve koji se prije kretanja zadese sa slobodnim mjestima u automobilima, da sa sobom povezu nekoga ko bi se eventualno našao bez prevoza na komemoraciju i natrag u Prijedor.

Leave a Reply