Hronika

Kozarčanin Fikret Alić godinama vodi pravnu bitku: RS mu ne priznaje status žrtve torture

SRAMOTNO

Fotografija s naslovne strane magazina “Time” uljeto 1992. skrenula pažnju svjetske javnosti na prijedorske logore

Kozarčanin Fikret Alić, čija je fotografija s naslovne strane magazina “Time” uljeto 1992. skrenula pažnju svjetske javnosti na prijedorske logore smrti, još dokazuje status logoraša.

Neću odustati

Nakon što je to učinila gradska služba njegov zahtjev da mu se na osnovu entitetskog zakona prizna status žrtve ratne torture odbio je i drugostepeni organ – Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

– Sad se trebam žaliti na sudu i mislim da odustati od toga neću. Ići ću dalje, pa će neko valjda izaći ususret nama, logorašima, da nas prizna – kazao nam je Alić.

Fotografija “logoraša sa žice” iz logora Trnopolje svijetu je pokazala da u BiH, nakon onih nacističkih, postoje novi koncentracioni logori.

Alić je prije Trnopolja boravio i u Keratermu. Ako on nije žrtva ratne torture, postavlja se pitanje ko uopće može ispuniti zakonske kriterije i ostvariti to pravo.

Borba logoraša u BiH za osnovna prava traje već treću deceniju.

Niko i ništa

– Najviše me boli to što pravda nije dostižna. Vrtimo se 30 godina u istom krugu. Država nije stala iza nas, pa neće stati ni entitet, tako da i dalje ostajemo niko i ništa. Stradali smo kako smo stradali, koga nema – nema, a ko je preživio, ima da se muči cijeli život.

I Njemačka je iza onog rata tek nakon 60 godina priznala svoje žrtve, tako da nas ni deset posto u BiH neće dočekati da nas priznaju – istakao je Alić te dodao da je RS do sada priznala status samo dvoje ili troje logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a da ih oko 100 čeka ishode postupaka.

Alić ispunjava sve uvjete

Prvi logoraš kojem je na osnovu entitetskog zakona priznato pravo žrtve ratne torture bio je Mirsad Duratović, predsjedavajući Gradske skupštine Prijedora.

On je na društvenim mrežama naveo da Alić ispunjava sve uvjete, jer je zakon propisao da se status žrtve torture može utvrditi i na osnovu izjave stranke i svjedoka ako je takva izjava data nadležnom organu u vezi s pokretanjem krivičnih postupaka za počinjene ratne zločine.

– Tortura se nastavlja. Slijedi sudski proces u ovom predmetu do konačnog priznanja statusa i kažnjavanja svih odgovornih za ovu poratnu torturu – napisao je Duratović.