Hronika, Kolumne, Život

Maske su pale

Valentina Mišljenović

Nosite maske, nemojte se ljubiti i grliti, držite rastojanje, perite redovno ruke, nemojte praviti žurke i ići na okupljanja – važno je. Ove preporuke nam stručnjaci ponavljaju, iz dana u dan, vjerovatno više dosadni i sami sebi, ali upozoravajući da ovaj novi virus nije nigdje otišao, da nije naglo nestao, da će se lako povampiriti i da ga ne treba tek tako pustiti da to uradi.

Sve maske su već pale i jasno je da je mnogo toga i do nas, bez obzira na to što nam je sve to više dosadilo ili na to što odavno nemamo povjerenja u politiku ili institucije koje nam, kakve-takve, jedine mogu dati neke preporuke u ovoj situaciji.

Da, imamo ličnu odgovornost i kada je u pitanju ovaj virus i njegovo prenošenje, a bogami i zaštita od njega. I ne, ne možemo se sakriti iza teorija zavjere, pa reći da nas to ne interesuje ili da virus neće ni postojati, ako o njemu ne budemo pričali. Situacija je, nažalost, malo kompleksnija od toga i zahtjeva od svih nas da je promišljamo i da se ponašamo savjesno. Ako ništa, da poštujemo te osnovne mjere.

Nakon tri mjeseca iskustva s koronom ne treba nam valjda više epidemiolog da nam kaže da se nakon većeg okupljanja može očekivati da će biti i više zaraženih, te da još nije vrijeme za slavlja. Ne treba nam, valjda, silna pamet ni da znamo da to što su sada popustile neke mjere, koje su nam prethodnih mjeseci bile nametnute, ne znači da je „ovo sa koronom“ prošlo i da opasnosti više nema, pa hajde sad da sve nadoknadimo. Ne treba nam valjda vlast ili nadležni, ili kako god hoćemo da ih nazovemo, da nas kažu da mislimo na svoje ili zdravlje onih koji su nam najbliži.

Ne govori se ovdje ni o tome da treba zatvarati oči na to da pravila ni u koroni nisu ista za sve ili se praviti da ne vidimo da se neki itekako okorištavaju ovom situacijom, te da je ona, po potrebi, i dimna zavjesa. Vidi se to sve i ispod maski, kao što se, na kraju krajeva, vidjelo i u ratu, u kojem se i više manipulisalo svim i svačim, a najviše ljudima. Ali nismo zbog toga izlazili na čistinu da nas pogodi granata ili snajper.

Valentina Mišljenović

 

Preuzeto sa: infoprijedor.ba