Život

Mešići: Uzgoj bijelog luka je isplativ!

Ajdin Mešić je 26-godišnji diplomirani ekonomista iz Ćele. Pored toga što je zaposlen u preduzeću on i njegova supruga gaje ljubav prema sadnji bijelog luka, proizvode i za potrebe farmacije i već drugu godinu im to polazi za rukom. Prije nekoliko godina u rodni kraj se vratio iz Zagreba.
bijeli-luk-cela
Posao pripreme sadnje je odgovoran, te mu se morate posvetiti u potpunosti ako hoćete dobar kvalitet a pritom i solidnu novčanu korist. Ćela kao mjesto je pogodno tlo za sadnju, pogotovo naš dio koji se nalazi tik uz ribnjak Saničani. Prije svega potrebna je volja za rad kaže Ajdin. U svemu mu pomaže supruga. Uz ovaj posao se nakon napornih radnih dana psihički opuštaju.

Sve je počelo na par, a završilo na desetak dunuma zemlje. Priča da je inspiraciju za sadnju luka pronašao u neiskorištenoj zemlji, a o načinu sadnje se informisao putem interneta. Ovogodišnja sadnja je dobro pripremljena ističe Ajdin i dodaje da se nada dobroj godini.

Prethodno smo izvršili testiranja i sav urod je iskorišten za proširenje ukupne proizvodnje. Luk kao biljka voli dosta suhu zemlju i nema problema sa štetočinama. Ova godina će ipak biti odlučujuća za mnogo ozbiljniju proizvodnju ali i plasman na tržište.

parcele

Nedovoljnu informisanost o sadnji luka Ajdin smatra glavnim krivcem za dosadašnju nezainteresovanost ljudi da se počnu baviti određenim vidom poljoprivredne proizvodnje. Današnja situacija je prilično bolja i pojavljuju se razni mladi interesanti i koji u ovome vide svoju priliku. Mešići su im kako kažu spremni pomoći.

Ajdin nas je informisao i o tome da se uz ovakav vid proizvodnje može dobro zaraditi jer su za prizvod ovakve vrste zainteresovane prije svega farmaceutske kuće. Cijena luka po kilogramu u našoj zemlji prelazi 20,00 KM, a u EU je mnogo viša.

Poljoprivredni prozvodi iz naše zemlje sve više postaju privlačni tržištu EU, a zbog male udaljenost moguće ih je isporučiti svježe i mnogo zdravije zbog uzgoja bez korištenja pesticida i drugih antibitika.

Bijeli luk kao lijek
BijeliLukKao poznati anti-oksidans ova biljka upotrebom spriječava stvaranje krvnih ugrušaka zahvaljujući sadržaju adenozina. Djeluje preventivno na stvaranje malignih bolesti.

U časopisu Journal of Nacional Cancer Institute objavljeni su rezultati naučnih istraživanja, koji potvrđuju antikancerozna svojstva bijelog luka. Pored navedenog vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris), jer poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.

Dokazano je i da blagotvorno djeluje na infekcije.

Prijedor24.com

Leave a Reply