Društvo, Sjećanja, Život

MIROVNA KONFERENCIJA SRCEM DO MIRA

Danas je predviđen dolazak učesnika 28. Mirovne konferencije ” Srcem do mira” koja će se održati u Kući mira u Kozarcu. Kao i prethodnih godina u gradiću podno Kozaračkog kamena okupljaju se mirovnjaci iz BiH i inostranstva.

Prema informacijama koje nam je potvrdila predsjednica Udruženja Srcem do mira, Emsuda Mujagić, u naredna tri dana očekuje nas mnogo sadržaja koji će obilježiti 28. Mirovnu konferenciju u Kozarcu. Jedna od tema je korak do rata, tri do mira. Također je predviđena rasprava o temi diskriminacija kroz obrazovanje na osnovu vjerske, etničke i nacionalne pripadnosti.


U sklopu ovogodišnje mirovne konferencije u Kozarcu predviđen je mimohod do spomen obilježja i to na dan kada je1992. godine počelo uništavanje naselja regije Kozarac,masovne egzekucije i odvođenje građana u prijedorske logore. Pored posjete nekadašnjim logorima Trnopolje i Omarska, učesnike mirovne konferencije očekuje posjeta masovnoj grobnici Stari Kevljani koja je krila posmrtne Prijedorčana ubijenih ljeta 1992. godine. Emsuda Mujagić naglašava da i ova konferencija šalje prije svega poruke mira i tolerancije i upozorava na određene događaje u društvu koji ugrožavaju mir.