Društvo, Sport, Zanimljivosti, Život

“MOJA EKIPA JE U ŠVICARSKOJ ZA PET GODINA OSVOJILA 32 TURNIRA”

Dule

Pise: Senudin Safic

Fudbal je u značajnoj mjeri odredio život brojnih građana lijeve obale rijeke Sane u opštni Prijedor. Tu je čitava plejada odličnih majstora fudbalske igre. Među njima je i Dule Švraka.

FK Sloboda Biscani

” Igro sam za Patriju iz Rizvanovići ,Sloboda iz Bišćana i Rakovčane 79 “. Otišao je Dule i dalje tako da bilježimo i njegove nastupe u dresu Bereka, a tu su i utakmice na kojima je branio boje Ljubije.

” To je nezaboravno vrijeme. Bio sam okružen brojnim prijateljima i mogu reći da je to veliko bogatstvo koje pruža najvažnija sporedna stvar na svijetu. Današnjim generacijama je teško objasniti, kakav se nekada malonogometni turnir igrao u Gradskoj sportskoj dvorani Mladost u Prijedoru?

Dolly Bell

O Dulinom fudbalskom znanju govori podatak da je baš njegova ekipa Dolly Bell bila na najvišoj stepenici bobjedničkog postolja. ” Kakva je to atmosfera bila i kako su ekipe bile kvalitetne? Nastupali su i igrači koji su branili boje veoma kvalitetnih klubova. Mogu samo reći da mi je bila privilegija nastupati za Dolly Bell, i u konkurenciji 440 ekipa biti prvi”, ističe Švraka.

Iza nas je veoma teško vrijeme koje je ostavilo traga u Dulinoj porodici. Na lokalitetu Hrastova Glavica u Sanskom Mostu, ljeta 1992.godine ubijen mu je otac, a da mrava u životu nije zgazio. Težak je to bio udarac koji je do danas ostavio velikog traga na srcu i duši fudbalera iz Rizvanovića. Ali, život ne pita i Dule je morao dalje.

U Švicarskoj se nastavljaju njegovi fudbalski uspjesi. Nastupajući za za malonogometne ekipe Karioke i Jaguar, osvaja turnire širom Evrope. Gotovo je nestvaran podataka da je osvojio 32 turnira za 5 godina igranja malog fudbala. Isto tako, podatak koji nam mnogo govori o Duli Švraki, glasi, da je još uvijek aktivan fudbaler. Ponosno ističe podatke koji ga izdvajaju od ostalih i tako moćno govore o njegovom fudbalskom znanju.

” Da naglasim i to, da sam po zvaničnoj statistici najbolji strijelac svih vremena u FC Bosna Cirih. Tu još uvjek aktivno igram u Veteranskoj ligi i sudija sam u Fudbalskom savezu Švicarske već 21 godinu”.

Ono čime se posebno ponosi je klub koji život znači, Omladinski fudbalski klub Brdo. ” Jedan sam od osnivača Brda, tačnije suosnivač. Ono što me posebno raduje, klub je na moju ideju dobio ime “. Dakle, jedan veoma zanimljiv fudbalski život koji traje već desetljećima.

Sretno Dule i da nam još dugo budeš na zelenom terenu i blizak klubu koji si osnivao.