Društvo, Hronika, Sjećanja

Mreža za izgradnju mira: Javno slavlje rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka u Prijedoru je sramotno, nedopustivo i za svaku osudu

Prije nekoliko dana mediji su prenijeli informaciju da je Policijska uprava Prijedor od omladinske organizacije Princip dobila zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića i to 31. maja

Istog dana, 31. maja, u Prijedoru, ali i širom BiH i cijele regije, se obilježava Dan bijelih traka i to simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana i Prijedorčanki, civila nesrpske nacionalnosti koji su nastradali u proteklom ratu. Obilježavanje Dana bijelih traka je javni skup koji je najavljen nadležnim institucijama, za čije održavanje je data saglasnost i za čije obilježavanje postoji dugogodišnja tradicija i to ne samo u Prijedoru.

Dan bijelih traka je događaj koji se godinama obilježava upravo 31. maja u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na svojim kućama. Istom naredbom je naređeno da stanovnici Prijedora nesrpske nacionalnosti na javnim mjestima moraju na nadlakticama nositi bijele trake. U zločinima koji su uslijedili nakon toga u Prijedoru i okolini ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm. Na izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora se još uvijek čeka, iako je inicijativa upućena prije nekoliko godina. Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri osobe.

Najavljivanje javne proslave u Prijedoru, bilo koje vrste i na bilo čiji rođendan, na Dan bijelih traka predstavlja ne samo provokaciju, nego dovodi do retraumatizacije porodica žrtava i onih koji su preživjeli strahote i zločine proteklog rata u Prijedoru. Samim najavljivanjem javne proslave na dan koji je označio početak ratnog zločina i ubijanja 3.176 osoba iz Prijedora i okoline čini se grubo i javno negiranje počinjenih ratnih zločina i pokušava se izvršiti revizija prošlosti. Ovim sramnim činom sprečava se proces suočavanja s prošlošću, narušava se povjerenje, vrše se dalje podjele, a građanima i građankama Prijedora nesrpske nacionalisti ne dozvoljava se da dostojanstveno odaju počast članovima svojih porodica koji su svoje živote izgubili.

Mreža za izgradnju mira, koalicija od 225 članica iz BiH i regije, koja djeluje sa ciljem izgradnje održivog mira, uputila je zahtjev Gradonačelniku Prijedora, Predsjedniku Skupštine Prijedora, te Načelniku Policijske uprave Prijedora za odbijanje zahtjeva da se 31. maja 2022, na Dan bijelih traka u Prijedoru organizira javna proslava rođendana Viktora Orbana i Željka Mitrovića. Mreža za izgradnju mira zahtijevala je da ove napore nadležne institucije, ne samo osujete u njihovom nastajanju, nego i javno osude te da iskažu poštovanje poginulim žrtvama proteklog rata i njihovim porodicama.

Dan 31. maj je dan kada bi građani i građanke Prijedora, trebali pokazati solidarnost i podijeliti tugu i bol sa svojim sugrađanima i sugrađankama koju su svoje najmilije izgubili, kada bi trebali izaći i stati dostojanstveno s porodicama žrtava. Imajući na umu prethodno pomenute napore organiziranja javnog slavlja na Dan bijelih traka, 31. maj 2022. je dan kada bi više nego ikad građani i građanke Prijedora trebali osuditi napore da se izbriše sjećanje na počinjene zločine.

 

BUKA