Hronika, Politika

Nakon usvojenih zaključaka NSRS-a sutrašnji izbori u Prijedoru prvi veliki test za Dodika i SNSD

Sutra se u Prijedoru održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika na kojima će vlast i opozicija u entitetu Republika Srpska odmjeriti snage u trenutku najveće poslijeratne političke krize u Bosni i Hercegovini.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora će biti održani u nedjelju, 12. decembra 2021. godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 07:00 do 19:00 sati. Izborna šutnja počela je danas u 07:00 sati i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju.

U Centralni birački spisak prijevremene izbore u Prijedoru upisano je ukupno 86.329 birača od kojih 608 može glasati u odsustvu i 2.851 poštom.

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je prijave za 11 političkih stranaka i pet nezavisnih kandidata. Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Prijedor nalazi se 14 kandidata.

SNSD-ov kandidat će pokušati ponoviti rezultat bivšeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića, koji je nakon neprimjerenih fotografija koje su procurile u javnost podnio ostavku, a tri opozicione stranke, DNS, PDP i SDS podržale su zajedničkog kandidata.

Opozicija se nada da će dobrim rezultatom u Prijedoru, uoči Općih izbora 2022. godine, zadati ozbiljan udarac vlastima u RS-u i pokazati ispravnost dosadašnje politike, odnosno odbijanja da u potpunosti slijedi politiku Milorada Dodika i SNSD-a u trenutnom procesu “vraćanja nadležnosti”.

Iako lokalni izbori, i to samo u jednom gradu, rezultat će biti pravi test trenutnog odnosa snaga u RS-u.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Prijedoru Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 148 posmatrača udruženja građana i 2 posmatrača OHR-a, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i gradske izborne komisije nadležna Gradska izborna komisija Prijedor.

klix