Društvo, Kolumne, Nikolina od Bosne

POMIRENJE ILI ŠUTNJA ?

Nikolina Balaban

Piše: Nikolina Balaban

Nikolina Balaban

Nikolina Balaban

Nisam se oglašavala par dana, tačnije od emisije sa istim naslovom kao i moj, emitovanoj na TV 101 Sanski Most, u kojoj je moja malenkost bila gost. Gledali ste je ili ne, čuli ste o njoj ili ne, ali sam naslov govori šta je tema i sadržaj.

Bez govora mržnje, bez nepremostivih razlika, bez debata koje samo produbljuju ionako ogroman jaz (neki kažu istorijski) između naroda Bosne i Hercegovine je svakako trebalo, ali moje mišljenje je da je trebalo više međusobnog ,,suprotstavljanja,, mišljenja sa ciljem da se ide korak ka rešenju, kažu pomirenju.

Prvo mi ta reč, po svojoj vokaciji smeta, više priliči OZDRAVLJENJE. Ovako mi to izgleda kao u dečijoj igri, svađali se oko igračke, pala po koja ćuška i onda ide ona poznata ,,mir, mir, niko nije kriv,,. Ovo je, po meni, zaista bila jedna balada, sa još čitanjem stihova…

Ne ide mi to uz jezive priče ovih ukletih prostora koje su se dešavale i nisu iza nas, nego tu pored i ispred nas, čekaju na svakom ćošku, jami, šumi… Hajde, da budem jasna ,,da me ceo svet razume,, kad sam već rekla samo istina i dosta sa ćutanjem.

Put

U Bosni i Hercegovini, tj. konkretno u Prijedoru, u Republici Srpskoj nema samo 3 konstutivna naroda, nego ima 3 vrste ljudi koji pripadaju svim narodima. Prvi su oni ,,tvrdi,, sa sve tri strane, tvrdi Srbi, Bošnjaci i Hrvati iz različitih razloga i ja se najiskrenije nadam da ih je najmanje. Drugi su, ,,meki,, Srbi, Bošnjaci i Hrvati oni koji žele zajedno, ali se boje da to kažu i pokažu, opet sa sve tri strane i opet iz različitih razloga, za koje se nadam da ih je najviše i da su oni ,,instrumenti,, ozdravljenja, a treći su oni ,,ludi ili hrabri,, Srbi, Bošnjaci i Hrvati koji ne ćute, nas je najmanje sa ,,tendencijom porasta,, (nadam li se !?!).

Bio je u emisiji i samo jedan političar, a doticalo se politike itekako što nije ok. Politika je ključ svega, na nesreću…

U Prijedoru sam, gledam ga kroz prozor, osvetljen, postprazničan i mislim nije lako biti prvi u ovom gradu, gradonačelnik. To sam ostala dužna da kažem, pa kom pravo, a kom ne…Treba voditi napred ovaj grad, (a svi se kunemo da nam je to cilj i svrha svega), između gore pobrojane 3 vrste ljudi, gde vam se svaka reč meri 16 puta. Treba to umeti i koliko god vrtim po glavu nalazeci mane i vrline postupaka sadašnjeg gradonačelnika, zlo ovom gradu doneli su neki drugi ljudi, ups, NELJUDI.
Progovori ,,meki,, Prijedore…

Vi koji niste pogledali emisiju ” Pomirenje ili šutnja?” na NTV101 mozete to uciniti ako pritisnete na sliku ispod !!

NTV101

Leave a Reply