Društvo, Šehidsko, Život

Pomoć Fondacije ”Sehidsko mezarje – Hambarine” dzematu Hambarine

Sehidsko mezarej u Hambarinama

Dzemat Hambarine smješten je na Lijevoj obali rijeke S, odnosno na Mataruåkom Brdu kako ga mnogi nazivaju. Do 1992 godine imao je oko 2800 stanovnika. U dzematu je bila sagrađena nova džamija koja je čekala svoje otvorenje. Uslijedio je rat, pogrom, etničko čišćenje tako da je umjesto svečanosti svog otvorenja i radosti koju smo dijelili sa svojim komšijama drugih vjera, potpuno nova džamija srušena upravo od komšija Srba. Poznata je činjenica da je u džamiji izgorio i preveden četvrti tom Buharijine zbirke hadisa koju je tadašnji prijedorski glavni imam a danas bihaćki muftija Hasan ef.Makić, sklonio u Hambarine, misleći da će knjiga biti sigurnija.

Džemat je imao područnu školu sa oko 1500 učenika. Cjelo Brdo je bilo puno mladosti zanosa i elana. Nažalost sve je to uništeno 1992. godine sa planom da se sa ovog područja zauvijek uklone mještani Bošnjaci koji su činili veliki većinu.

 

Prestankom rata većina protjeranih preživjelih mještana odlučila se na povratak i novi početak života.Očišćene su ruševine i obnavljani su objekti, jedan po jedan. Svoje džamije, škole, društvene domove i druge objekte mještani Mataruškog Brda su uglavnom obnovili, kao i infrastrukturu. Stanovnici džemata Hambarine su se prvi vratili i prvi oformili džemat. Prvi  su obnovili džamiju i napravili veličanstveno otvorenje svoje džamije. Vjerski i drugi život je krenuo. U svoj toj obnovi veliki doprinos su nam dali naše dzematlije koji su ostali da žive i rade u inostranstvu. Prvu donaciju pri početku radova smo primili od naših ljudi iz Amerike a odmah zatim su krenule donacije iz Europe i ostalih zemalja širom planete. Naš uloženi trud se danas hvala dragom Bogu zaista i  vidi.

 

Povod ovog našeg javljanja jeste sastanak koji je džematski odbor našeg džemata  održao prije skoro mjesec dana sa našom dijasporom. Tačnije sa Fondacijom ”Šehidsko mezarje- Hambarine” a koji je predstavljao  Damir Habibović i Saud Begović. Na tom sastanku smo obaviješteni da je Fondacija odlučila da pomogne svoj/naš dzemat Hambarine tako sto će preuzeti finansiranje i uređenje košenjem svih mezara u našem dzematu,  kojih je  ukupno 5.

 

Moramo napomenuti da oni od samog početka finansiraju uređenje i čišćenje našeg Šehidskog mezarja u Hambarinama. Ono što je dzemat imao obavezu je da putem javnog poziva pozove zainteresirane za ovaj posao. Dogovorili smo se sa izabranim od 2018. godine sljedeća košenja mezarja. Džematski odbor je 08.03.2018.godine održao sastanak sa prijavljenima na konkurs. Javila su se trojica zainteresiranih mještana za ovaj posao. Dogovorio je da ga sva trojica naših dzematlija  i preuzmu obavljati. Ovo je bio prijedlog i h prijavljenih na konkurs sto je džematski odbor jednoglasno prihvatio a što i ejste najljudskije i najrazumnije rješenje. Ukupan iznos naknade od 3000 KM godišnje će  finansirati Fondacija Šehidsko mezarje . Iznos od 5 KM koji su naše džematlije do sada uplaćivale usmjeriti će se za  naknadu troškova plaćanja grijanja u džamiji, jer dobrovoljni iznos koji se uz Ramazan prikupi uglavnom nije bio dovoljan za plaćanje skupih troškova električne energije.

 

Nažalost, postoji jedan broj naših džematlija koji nemaju osjećaj potrebe džemata, te obavezu plaćanja članarine-vazife uopšte ne plaćaju. Drugi broj platiša  kasni sa plaćanjem i po nekoliko godina. Ovo govori u prilog tome koliko je  ova pomoć koju ste nam pružili zaista bila prijeko potrebna i zaista vrednija. Neka vas dragi Allah pomogne dobrim zdravljem i svakim dobrom. Kako vas, tako  i vaše porodice. Dok dzemat ima takve džematlije ne treba da brine za svoju budućnost, opstanak i ostanak na svojim ognjištima.

 

Mahsuz selam svima vama od nas iz našeg lijepog dzemata Hambarine!

 

Dzematski odbor dzemata Hambarine!

09.April 2018 godine/ 22.Redzeb 1439 h.g.