Hronika

Poreska uprava RS počela plijeniti imovinu dužnicima

poreska

Poreska uprava Republike Srpske počela je s prinudnom naplatom poreza na nepokretnosti plijenidbom imovine, kako kod fizičkih tako i pravnih lica.

Obveznicima koji nisu izmirili svoje obaveze po poreskim računima za 2012. te prvu ratu za 2013. godinu, bit će obračunate kamate (do augusta 2013. godine iznose 0,04 posto dnevno, odnosno 0,03 posto dnevno od augusta mjeseca 2013.), na iznose po poreskim računima, kao i troškovi postupka prinudne naplate.

“Svim vlasnicima nepokretnosti u RS, posebno onima koji borave u inostranstvu i nemaju pokretnu imovinu u RS, a koji nisu platili porez na nepokretnosti, bit će stavljena hipoteka na imovinu”, stoji u saopćenju entitetske Poreske uprave.

Pozivaju sve one koji još uvijek nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu, da to učine odmah!

Neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava, bit će procijenjene, vlasnicima će biti uručeni poreski računi s kamatama, kao i novčana kazna za neprijavljivanje nepokretnosti u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica (po neprijavljenoj nepokretnosti).

Ovim poreskim obveznicima također će biti upisana hipoteka na imovinu, ukoliko odmah ne izvrše svoje obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti i po kompletnom iznosu.

Fena

Leave a Reply