Budimo Humani, Društvo

PREKO TRI MILIJARDE ZA ROĐAKE I PRIJATELJE U BIH

Život Bosanaca i Hercegovaca u velikoj mjeri zavisi od naše raje koja boravi širom svijeta. Preciznije rečeno, da nema doznaka iz bijelog svijeta, teško bi se izborili sa besparicom, malim platama i penzijama.
I, dok korumpirana politička elita gleda kako povećati vlastita primanja, oči velikog broja građana su uprte u Njemačku, Švicarsku, Holandiju, SAD, Australiju,… odnosno djecu, braću, sestre, prijatelje,…

Kada je riječ o Bosanskoj krajini, iz godine u godinu raste broj građana koji odlaze u potrazi za boljim životom. Podaci Centralne banke govore da raste iznos novca poslan na osnovu novčanih doznaka. Tako je u prvih devet mjeseci protekle godine doznačeno 2,616 milijarde KM. Ekonomisti procjenjuju da će taj iznos do posljednjeg dana godine kojoj smo tek odbrojali dane dobrano premašiti tri milijarde, što je za 376 miliona maraka više nego u istom periodu godinu ranije. To bi mogla biti i rekordna godina kada je riječ o podršci koju smo dobili od naših rođaka i prijatelja. Kad već bahati i korumpirani političari neće da smanje vlastite apetite u korist sve siromašnijih građana, preživljavamo na nama dobro poznati način.

Kada se iz naše lokalne perspektive okrenemo i vidimo šta su to naši građani na privremenom radu u inostranstvu uradili za svoje sugrađane u rodnom kraju, moramo izraziti ogromnu zahvalnost.
Nekoliko projekata koje smo realizovali i koje planiramo realizovati naredne godine na našem Brdu, upečatljivo govore da bez pomoći iz cijelog svijeta ne bi bilo realizacije. I, tako već desetljećima. Sve što država ne može ili neće, hoće naša dobra raja. Inflacija, recesija, izraženija ekonomska kriza u narednoj godini…? Ukoliko do toga dođe, moglo bi se to odraziti i našu raju u inostranstvu. Ali, sigurni smo da će sredine kao što su Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Bišćani, Zecovi i Rizvanovići, idalje imati veliku podršku svojih građana razasutih širom svijeta.

Kad uzmete u obzir projekte koje tokom godine realzuje jedna Humanitarna organizacija kao što je “HUMANO BRDO”, jasna je uloga naše raje koja živi i radi širom Evrope i preko Atlantika.

Senudin Safić