Društvo

Proglašen prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava

Saopštenje za javnost

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj sjednici zbog očekivanog porasta rijeke Sane i dostizanja kote redovne odbrane od poplava / 420 cm / proglasio prvi stepen pripravnosti za sve subjekte zaštite na području grada Prijedora.
Ujedno se obavještavaju građani Prijedora da se zbog novonastale situacije, otkazuje ranije najavljeni koncert Miroslava Ilića, koji je trebao biti održan u utorak 16.maja, a povodom Dana grada Prijedora.
Na sjednici Štaba konstatovano je da su svi subjekti zaštite i spasavanja tokom jučerašnjeg dana i noći organizovano radili na preduzimanju neophodnih mjera zaštite.
Trenutni vodostaj rijeke Sane iznosi 400 cm i obzirom na nepovoljnu vremensku prognozu i stanje vodostaja uzvodno imaće i dalje tendenciju rasta.

Proglašavanje prvog stepena pripravnosti podrazumijeva određene naredbe, zaduženja i preporuke.
1. Zadužuje se “Vodovod ” Prijedor da u saradnji sa Higijensko epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor vrši pojačanu kontrolu vode za piće, preduzima neophodne mjere i redovno obavještava potrošače o kvalitetu i ispravnosti vode za piće.
2. Zadužuje se Odjeljenje za saobrćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove da zajedno sa izvođačima radova uspostavi dežurstvo i po potrebi operativno rješava sva pitanja vezana za izgradnju privremenih odbrambenih nasipa i drugih potrebnih zahvata sa građevinskom operativom. Takođe se zadužuje Odjeljenje da sa predstavnicima javnih gradskih preduzeća stavi u pripravnost određen broj ljudstva i tehnike koji će se po potrebi angažovati na realizaciji mjera zaštite i spasavanja.
3. Zadužuje se TVSJ da pripremi i po potrebi stavi u funkciju plovna sredstva za prevoz lica i opreme i vodene pumpe za ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija.
4. Zadužuje se Odsjek za civilnu zaštitu da prati stanje na terenu, koordinira rad subjekata zaštite i pravovremeno predlaže Štabu uvođenje potrebnih mjera zaštite i spasavanja i obavještava GŠVS i republičke organe o stanju na terenu.
5. Zadužuje se Odsjek za mjesne zajednice da putem svojih regionalnih kancelarija ostvari kontakte sa predsjednicima Savjeta MZ i prikuplja relevantne informacije o stanju na terenu i pravovremeno ih razmjenjuje sa nadležnim službama i subjektima zaštite.

6. Zadužuje se JKP “Komunalne usluge” Prijedor da po zahtjevu GŠVS stavi na raspolaganje materijalna sredstva i ljudstvo za izvršavanje operativnih zadataka na terenu.
7. Štab je ovim putem zamolio i građane koji žive u područjima ugroženim poplavama da preduzmu neophodne mjere na zaštiti svoje imovine.

Kabinet gradonačelnika Prijedora