Društvo, Kultura, Sjećanja, Sport, Zanimljivosti, Život

SPOMEN PLOČA U TRNOPOLJU I SPOMEN KUĆA U KOZARCU

Ispred porodične kuće, u blizini mjesta gdje ga je ubio neznani zločinac, podignuta je spomen ploča na kojoj piše:

 Ovdje je živio i ubijen veliki šampion legenda Kozarca Fikret Hodžić 1953-1992.

Ovom događaju u naselju Trnopolje prisustvovao je veliki broj prijatelja, rahmetli Fikreta Hodžića iz zemlje i inostranstva. Jedva je prikupila snagu da se s dvije kratke rečenice prisutnim obrati Fikretova supruga, Suada.


G
ila se u suzama dok su njegovi prijatelji body bildery govorili o legendi, velikom čovjeku i šampionu. Emocije su bile toliko prisutne da su mnogi zaplakali.


Fikret je ne ponovljivi šampion. Na
spravama ručno izrađenim vinuo se u svjetske visine. U Kairu je bio treći na svijetu. Na Evropskom prvenstvu u Londonu,viceprvak.

Fikret Hodžić je prvak i apsolutni prvak Balkana. Zvuči nevjerovatno, ali treba naglasiti da je 15 puta bio prvak Jugoslavije. Spomen ploču šampionu dječjeg lica, otkrili su Mirsad Beširević i Nuno Sivac.

Nakon obilaska Šehidskog mezarja Kamičani gdje je ukopan Fikret Hodžić i učenja fatihe, uslijedilo je otvaranje spomen sobe u Kozarcu.

Podsjećamo da je veliki šampion  ubijen na kućnom pragu 09.jula 1992.godine. Još uvijek se ne zna ime zločinca koji je ubio jednog od najpoznatijih sportista podno Kozare  i insana koji je mnogima bio od pomoći. Ali, jadan je onaj koji je s leđa rafalom zaustavio otkucaje velikog srca, čovjeka koji nije mrava zgazio.

Senudin Safić