Sport

Stefan Simić, junior AC Milana i juniorski reprezentativac Češke Republike a čiji su korijeni iz Prijedora

CALCIODobro poznato je da u Europi ima na desetine naših mladih igrača,a da se za njih i ne zna u našem Nogometnom savezu. U ovom tekstu ću pisati o momku čiji su roditelji rodom iz Prijedora, a on nastupa za mlađe kategorije reprezentacije Češke Republike.
Riječ je o Stefanu Simiću. Njegovi roditelji su krajem rata izbjegli u Češku Republiku. Stefan je rođen 20.1.1995.godine u Pragu. Visok je 187 cm i igra na poziciji stopera i desnog beka. Nastupao je za mlađe kategorije Slavije iz Praga, a svoj debi u A timu je imao u prijateljskoj utakmici protiv Hajduka, 13.2.2011.godine na Poljudu,kada je Hajduk slavio 100 godina postojanja kluba.
Svoj prvi profesionalni ugovor sa Slaviom iz Praga je potpisao 1.2.2010.godine kao najmlađi igrač koji je potpisao profesionalni ugovor u Češkoj Republici, sa samo 15 godina i 11 dana. Treba istaći da je predsjednik Češkog nogometnog saveza osobno se založio da Stefan dobije  državljanstvo Češke Republike kako bi mogao nastupati za mlađe selekcije reprezentacije Češke.
U sezoni 2011/2012 Stefan iz Sparta Prag prelazi u Genou. Već 14.4.2012.godine Stefan je zabilježio svoj nastup u ekipi Genoe. U mlađim kategorijama Genoe Stefan je igrao sve do augusta 2013.godine kada prelazi u AC Milan, tačnije u drugu ekipu Milana koja se takmiči u PRIMAVERA ligi. Ugovor sa Milanom je potpisao na pet godina.
Za drugu ekipu Milana igra i naš juniorski, a sada već i mladi reprezentativac Andrej Modić, koji može biti od velike pomoći da se stupi u kontakt sa Stefanom i njegovom obitelji.
U Češkoj Republici ga smatraju jednim od najtalentovanijih mladih nogometaša. Stefan predstavlja budućnost italijanskog giganta AC Milana. Pored češkog državljanstva, također ima i hrvatsko državljanstvo, dok neki srbijanski mediji ga svojataju i kao svog igrača. U ovom trenutku Stefan može birati između četiri reprezentacije, za koju će igrati u budućnosti, a to su BiH, Češka Republika, Hrvatska i Srbija. Nogometni savez BiH je sada na redu.
Iako je do sada NSBiH uspio privoliti mnoge mlade nogometaše da zaigraju za naše selekcije, još uvijek ima mnogo mladih i kvalitetnih igrača koji igraju za druge reprezentacije, odnosno njihove mlađe selekcije.
Jedan od njih je i Stefan Simić koji je samim potpisom sa italijanskim nogometnim gigantom AC Milanom dokazao da je riječ o velikom talentu, ali i dao novi izazov administraciji u Nogometnom savezu, ali i stručnim štabovima kako mladih selekcija tako i selektorima,pogotovo selektoru Vladi Jagodiću, koji podmlađuje tim  i Stefan bi zasigurno bio veliko pojačanje za našu mladu reprezentaciju. Sada samo treba obaviti razgovor sa ovim talentovanim mladim igračem i vidjeti da li i on ima želju i ambiciju da zaigra za našu reprezentaciju.
Ako ima želju, onda je sve do administracije Nogometnog saveza da objasne momku proceduru promjene sportskog državljanstva kako bi bio u mogućnosti već unekim od idućih utakmica nastupiti u dresu naše mlade reprezentacije. Ove sezone je nastupio u 26 utakmica u dresu druge ekipe Milana, koju vodi  legendarni Pippo Inzaghi. Na terenu je proveo 2317 minuta. Igrao je u pet takmičenja, Omladinskoj ligi Italije, dva Kupa, omladinskoj Ligi Prvaka i prijateljskoj utakmici.
U PRIMAVERA ligi je odigrao 14 utakmica i na terenu proveo 1229 minuta, u Ligi Prvaka do 19 godina odigrao 6 susreta i na terenu proveo 540 minuta, u Kupu Italije odigrao 2 utakmice i na terenu proveo 210 minuta, s tim da su se u utakmici protiv Intera igrali i produžeci. U Viaregia kupu je odigrao 3 utakmice i na terenu proveo 248 minuta, a odigrao je i za U-19 reprezentaciju Češke Republike i međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije U-19 Gibraltara i na terenu proveo 90 minuta. Za reprezentaciju U-17 Češke Republike je odigrao 16 utakmica, dok je za U-19 reprezentaciju Češke Republike nastupio u 14 utakmica.
Selektor Jagodić je do sada pokazao da je spreman razgovarati, privoliti i pozvati svakog igrača koji ima mogućnost da zaigra za reprezentaciju BiH, prije svega tu mislim na Milana Đurića koji se odužio svojim nastupima u dresu mlade reprezentacije BiH, ali i Bobana Lazića koji je igrao za mladi tim Ajaxa, koji sada nastupa u dresu Olympiakosa U-20 , ali kojeg je selektor mlade reprezentacije BiH ubijedio i privolio da promijeni sportsko državljanstvo i u budućnosti nastupa u dresu Zmajeva.
Sada se nadam da će selektor Jagodić isto pokušati i sa Stefanom Simićem i da ćemo u budućnosti i ovog igrača gledati u dresu BiH. Sada je sve na ljudima iz Nogometnog saveza i selektoru Jagodiću! Čekamo njihovu reakciju …

Leave a Reply