Društvo, Kultura, Sjećanja, Život

TRNOPOLJE- LOGOR SILOVANJA

Danas je obilježena 30. godišnjica od otvaranja prijedorskog logora Trnopolje. Od oko 300 ubijenih logoraša Trnopolja, oko 200 je ubijeno na lokalitetu Korićanske Stijene. Iako desetljeća prolaze preživjeli lograši su i dalje na marginama bosanskohercegovačkog društva.

Prijedorski logori Trnopolje, Omarska i Keraterm u kojima su ljeta 1992-e godine počinjeni stravični zločini nad građanima nesrpske nacionalnosti formirani su odlukom kriznog štaba na čijem čelu se nalazio Milomir Stakić koji se nalazi na izdržavanju četrdesetegodišnje zatvorske kazne.

U logoru Trnopolje, uspostavljenom na današnji dan prije 30-et godina, bilježimo dvadesetak hiljada zatočenika i široko raprotranjena fizička, psihička i veksualana zlovtavljanja zatočenika. U Haškom tribunalu je dokazano da nisu bile pošteđene ni maloljetnice.

Pred očima Suade Čolić iz Kozarca koja je sa troje maloljetne djece i mužem brojala logoraške dane u Trnopolju, odvijala se prava drama. Pored nje je ubijena majka s bebom u naručju.


Novinari ITN-a u svijet su poslali slike izgladnjelih i premlaćnih prijedorskih logoraša. Dio logora Trnopolje, gdje su se nalazila djeca, bio je ogrograđen bodljikavom žicom. Pored žice je bio i izgladnjeli logoraš Fikret Alić kada je istina o patnjama prijedorskih logoraša postala planetarno poznata. Vidno razočaran Alić govori o nepravdi prema prijedorskim i bosanskohercegovačkim logorašima.

Predsjednika Regionalnog saveza udruženja logoraša Banja Luka i predsjednika Skupštine grada Prijedora, Mirsada Duratović, naglašava da je od velikog značaja istrajnost na putu njegovanja kulture sjećanja kako se zločini u Trnopolju i drugim prijedorskim logorima ne bi ponovili, a istina nadjačala snage koje negiraju počinjene zločine.

Duratović ističe da se u manjem bh. entitetu svijesno krše prava bivših logoraša, što se potvrđuje kroz slučaj Fikreta Alića,te da se u ovom i ostalim slučajevima nastavlja pravna bitka.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović  daTrnopolju  pozvao zdrave snage u našem društvu da se suoče s prošlošću.

Za ratne zločine počinjene u Prijedoru nad građanima nesrpske u periodu 1992- 1995 godina, do sada je izrečeno preko 700 godina zatvora. Na ulazu u logor Trnopolje podignut je spomenik poginulim borcima Vojske RS koji prkosi uplakanim majkama i govori o nepravdi tri desetljeća nakon počinjenih zločina.