Društvo, Ratni zločin, Sjećanja, Život

TUGA, BOL, SUZE, PONOS I DOSTOJANSTVO- DANAS U KOZARCU

Danas je obilježena 31. godišnjica od početka stradnanja Bošnjka, regije Kozarac. U tom dijelu prijedorske općine, uglavnom ljeta 1992.godine, ubijeno je 1226 građana nesrpske nacionalnosti. Dva dana prije neselktivnog granatiranja Kozarca, kamen na kamenu nije ostao u Hambarinama, naselju na lijevoj obali rijeke Sane. Kozarčani su očekivali da ih neće zadesiti ista sudbina. Ovim događajima prethodilo je nasilno preuzimanje vlasti u Prijedoru od strane SDS-a.
Na današnji dan 1992. godine počelo je dvodnevno granatiranje iz oruđa raznih kalibara. Nakon toga uslijedile su brojne likvidacije na kućnim pragovima. U kampanji zločina nije izostalo ni protjerivanje stanovništva u logore otvorene odlukom kriznog štaba opštine Prijedor.
Svjedok zločina je Sabahudin Garibović koji naglašava da je za dva dana na područje regije Kozarac ispaljeno oko 24 hiljade granata. Presude Haškog tribunala i domaćih sudova govore da su nakon neselektivnog granatiranja počinjeni brojni zločini.
Augusta 2010. godine u Kozarcu je otvoreno spomen obilježje koje podsjeća nevine žrtve ubijene uglavnom ljeta 1992. godine. Na kamenim blokovima su imena 1226. ubijenih. Među žrtvama su i brojni članovi porodice Fikrete Fazlić. Dok steže srce i gubi pojedine riječi, govori da je to neprolazna bol.
“Ubili su mi muža i njegova dva brata, moja tri brata, od sestre sina koji je imao 21 godinu i od tetke sina 21 godina. Danas u Kozarcu bol, suze, tuga, ali i poruke mira. U kući mira se održava tradicionalna, međunarodna konferencija “Srcem do mira” u organizaciji majki koje su već tri desetljeća okovane dubokim bolom. Predsjednica Inicijative “Srcem do mira”, Emsuda Mujagić, naglašava da Kozarčani žive sa svojom tugom I jasno poručuju da će graditi mostove prijateljstva ali zločine nikada neće zaboraviti.

Kozarčani su danas obilježili 31. godišnjicu napada na njihovo rodno mjesto. U koloni sjećanja i tuge prisjetili su se nevinih žrtava. Ispred spomen obilježja koje govori o zločinu počinjenom ljeta 1992. godine proučili su fatihu, a na Šehidskom mezarju Kamičani jasin pred duše šehida regije Kozarac.