Hronika, Sjećanja

U IZRADI JE “PRIJEDOR MEMORIAL MUSEUM”

Ove godine obilježavamo tridesetu godišnjicu stradanja nevinih ljudi u Prijedoru. Odlučili smo  da povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana bijelih traka, sve vas, a prije svega porodice žrtava, te i udruženja, aktiviste i širu bh javnost upoznamo, a nadamo se i obradujemo našim projektom „Prijedor Memorial Museum“.

Vođeni istom onom konstantnom mišlju, emocijama i željom da otrgnemo od zaborava naše najmilije, a uzimajući u obzir i činjenicu da je najveći dio građana danas rasut širom svijeta, odlučili smo da napravimo platformu koja će okupljati sve nas i koju ćemo, na koncu, i urediti skupa.

“Prijedor Memorial Museum” zamišljen je primarno kao virtuani muzej i mjesto na koje ćemo pohraniti i svima učiniti dostupnim sve do sada van svake sumnje utvrđene činjenice o stradanju i patnji nesrpskog stanovništva sa područja nekadašnje općine a danas Grada Prijedora.

Pored poimenične baze podataka žrtava zločina počinjenih u periodu između 1992. i 1995.godine, na jednom mjestu će se naći podaci o svim do sada okončanim sudskim procesima vezanim za ratne zločine počinjene u Prijedoru, te podaci sa ekshumacija nekoliko stotina masovnih, grupnih i pojedinačnih grobnica, kao i sve druge informacije koje se odnose na proces suočeljavanja s prošlošću, memorijalizacije, komemoracija i drugih dešavanja.

Tu prije svega mislimo na proces identifikacije i ukopa posmrtnih ostataka, ali i procese obilježavanja pojedinih mjesta stradanja, te redovne godišnje komemoracije u organizaciji prijedorskih udruženja i organizacija.

Ono čemu se posebno planiramo posvetiti jeste naš pokušaj čuvanja uspomena na svaku žrtvu ponaosob u čemu će nam biti potrebna pomoć porodica ubijenih i nestalih. Svakom od njih smo posvetili prostor koji ćemo popuniti skupa. Poimenični popis žrtava će biti povezan sa bazom podataka o grobnicama čime će se moći popratiti kompletan proces traganja, od dana nestanka ili ubistva pa do dana ekshumacije, identifikacije i ukopa svake od žrtava ponaosob. Portal će biti dvojezičan, na engleskom i bosanskom jeziku.

Na koncu, vizija nam je upostaviti jedan prostor koji će biti i baza podataka koja će biti na usluzi i budućim generacijama znanstvenika kojima je ovo bitna naučna materija, ali i onima koji imaju bilo kakvu sumnju na činjenice o dešavanjima, sudskim procesima, svjedočnja, brojke…

Kako to sve izgleda i kako je zamišljeno možete provjeriti i sami klikom na link:  PRIJEDOR MEMORIAL MUSEUM

Imajte u vidu da je proces izrade još u toku i da će do kraja godine biti pohranjen najveći dio podataka. Poimenični popis žrtava također, a pohranjuje se alfabetskim redosljedom po prezimenima žrtava.  Ispod fotografije svake od žrtava je ime i prezime koje je i link planiranom dosijeu, odnosno prostoru posvećenom svakom od njih, a koji ćemo, kako već rekosmo, uređivati skupa. Time će biti ostvarena interakcija sa svima vama. Naš tim trenutno sačinjava mala grupa entuzijasta i volontera.

Koristimo priliku da se posebno zahvalimo Udruženju Prijedorčanki Izvor na njihovoj nesebičnoj podršcu u našim početnim koracima.

Ono što želimo istaći jeste naša želja da ovo bude prostor svih nas. Svi ste nam dragocjeni i svi ste dobro došli. I sa svojim javljanjima, sugestijama, ali i dobronamjernim kritikama. Ne želimo da naša iskrena namjera bude povodom bilo kakvog konflikta ili isključivosti. Pozivamo vas da nam se pridružite i da nas podržite.

 

Friends of Prijedor