Društvo, Ratni zločin, Sjećanja

U petak posjeta bivsem konc logoru Trnopolje

U organizaciji Saveza logoraša  Bosne i Hercegovine, regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka,  udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Kozarac ” održat će se redovna godišnja posjeta prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora “Trnopolje”.

Komemoracija će se održati u petak  26.maja 2022. godine sa početkom u 11:00 sati ispred društvenog doma MZ Trnopolje.

Logor Trnopolje

Kao i druga dva prijedorska logora, logor Trnopolje je osnovan odlukom “srpskog Kriznog štaba opštine Prijedor” i Centra javne bezbjednosti Banja Luka dana 26.maja 1992.godine. Isto tijelo imenovalo je Slobodana Kuruzovića, šefa srpske TO i istaknutog člana “srpskog Kriznog štaba” Prijedora na funkciju komandira logora. Na mjesto njegovog zamjenika imenovan je Slavko Puhalić, dok je na funkciji pomoćnika bio povjerenik srpskog crvenog krsta, Pero Ćurguz.

Braca Hukanovici

Logor je svjetskoj javnosti otkriven 5.avgusta 1992.godine kada u njega ulaze TV ekipe BBC-a i ITN-a. Slika ispružene ruke logoraša Fikreta Alića novinarki Penny Marshall postat će simbolom stradanja civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Logor Trnopolje je bio prostor sistematskog silovanja i ponižavanja žena. Užasna je činjenica da su kroz ovaj logor prije deportacije na teritorije Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije Bih, kroz ovaj logor prolazila prijedorska djeca.

U prostoru logora Trnopolje, kao najsramniji simbol vremena u kojem živimo, podignut je spomenik palim srpskim borcima.

Na ubijene nevine žrtve ovog logora, među kojima je i petogodišnja Mulalić Emira iz prijedorskog naselja Hambarine, kao  i na patnje i stradanja preživjelih danas na ovom mjestu ne podsjeća ništa. U toku je adaptacija društvenog doma. Školu koja je bila sastavni dio logora danas posjećuju nove generacije mališana.