Društvo, Kultura

Učenici iz Prijedora, Janje i Brčko distrikta u Sarajevu prisustvovali prvoj “Školi kulture sjećanja”: Uvijek ste dobrodošli ovdje…

Učenici iz Prijedora, Janje i Brčko distrikta posjetili su Sarajevo, gdje su prisustvovali prvoj “Školi kulture sjećanja” koja je upriličena u organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo.

– Želim da poneste poruku iz Sarajeva da je ovo glavni grad vaše države, da ste uvijek dobrodošli ovdje, da su ovo vaše škole u kojima se uvijek možete osjećati kao kod kuće te da je Memorijalni centar Sarajevo vaša kuća u koju uvijek možete doći – kazao je direktor Centra Ahmed Kulanić.

U okviru “Škole kulture sjećanja” učenici su posjetili mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, vidjeli muzejsku postavku “Heroji oslobodilačkog rata”, Spomenički kompleks tunel “D-B” i Ratnu džamiju na Igmanu.

Uz to, imali su priliku posjetiti i znamenitosti poput Vijećnice, Baščaršije te su se provozali Trebevićkom žičarom, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo posjete Sarajevu.

Posebno su se istakle priče i poruke o važnosti mira, obrazovanja i hrabrosti koje su učenici dobili od ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića, dobitnika “Zlatnog ljiljana” Nedžada Bublina, maloljetnog borca Midhata Karića i ministrice obrazovanja KS Naide Hota-Muminović.

Također, na Igmanu su organizovana i sportska takmičenja tokom kojih je ukazano na važnost timskog rada i saradnje.

Na ovaj način učenici su obilježili 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana.

Nastavnica iz Osnovne škole “Dositej Obradović” u Prijedoru Mirela Ljumanović, kaže kako je projekat “Škole kulture sjećanja” izvanredno osmišljen i proveden.

– Važno je graditi prijateljstva i njegovati ih, a kultura sjećanja je ključna za razumijevanje naše prošlosti i budućnosti. Djeca su kroz ovo iskustvo stekla nove perspektive i bogatstvo uspomena koje će ih pratiti kroz život – istakla je Ljumanović.

Učenik Ekonomske škole iz Brčkog, Ismail Salihović, izrazio je svoje zadovoljstvo onim što je čuo, vidio i naučio tokom “Škole kulture sjećanja”.

– Ovo je jedno nezaboravno iskustvo. Posebno ću pamtiti posjetu Muzejskoj postavci heroja oslobodilačkog rata na Kovačima, Tunelu spasa, Ratnoj džamiji, Igmanu, Vijećnici, kao i vožnju kamionom i Trebevićkom žičarom – reka je Salihović.

“Škola kulture sjećanja” održana je uz podršku Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Oslobođenje