Hronika

Vodostaji Une i Sane u porastu

​Vodostaji Une i Sane su u porastu, međutim, stanje za sada nije kritično. Vodostaj Sane u Prijedoru je 385 centimetara.

Rječica Miloševica je u koritu i za sada nema opasnosti od njenog izlijevanja i plavljenja prijedorskih naselja Vrbice i Topolik.

Vodostaj Une u Novom Gradu je 371 centimetar, a Sane 400 centimetara. Za sada nema opasnosti od izlijevanja rijeka na području ove opštine.

Zbog obilnih padavina u Novom Gradu pojavila su se dva klizišta – u naselju Petkovac, uz magistralni put Prijedor – Novi Grad i u naselju Suhača, prenosi RTRS.

Stanje je stabilno i u Kostajnici. Vodostaj Une je 330 centimetara, i raste tri centimetra na sat vramena. Za sada nema opasnosti od plavljenja i ugrožavanja objekata.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici je 278 cnetimetara, a Save u Јasenovcu 736 centimetara i u porastu je oko četiri centimetra na sat vremena.

U svim lokalnim zajednicama prijedorske regije istakli su da su spremni za reagovanje u slučaju pogoršanja situacije.

 

Danasnja mjerenja u Sanskom Mostu

Zbog obilnih kišnih padavina tokom protekle noći došlo je do porasta vodostaja na području Općine Sanski Most, ali situacija je jutros još pod kontrolom. Kako su nas informisali iz Civilne zaštite, njihove službe se nalaze na terenu i prate trenutnu situaciju. U ovome trenutku pritoke Sane su u svojim koritima, dok nivo rijeke Sane trenutno iznosi oko 330 centimetara, što je još uvijek daleko od kritične tačke.
Zabilježen porast vodostaja rijeke Sane u posljednjih nekoliko sati: 10:00 – 339 cm; 9:00 -331 cm; 8:00 – 322 cm; 7:00 -313; 6:00 – 304 cm; 5:00 – 294 cm…
NEZAVISNE/RTV SANSKI MOST