NA LICU MJESTA: Trasa autoputa Banja Luka – Prijedor trebala bi proći kroz Kozarac, i to po samoj sredini – U mjestu Hrnići trebalo bi biti srušeno ukupno 97 kuća

Trasa autoputa Banja Luka – Prijedor trebala bi proći kroz Kozarac, i to po samoj sredini ove nekadašnje općine, dijeleći hiljade dunuma plodne zemlje na dva dijela.

Prema postojećoj trasi, za koju su mještani u mjestu Hrnići saznali tek u martu, trebalo bi biti srušeno ukupno 97 kuća. Međutim, mještani to neće dozvoliti. Ni pod koju cijenu.

 

Apsurd do apsurda

Autoput će dijeliti hiljade dunuma plodne zemlje na dva dijela Foto: E. Trako

Inače, cijeli projekt prati nekoliko apsurda. Kozarčane niko ništa nije pitao. Reporter “Avaza” je jučer bio na licu mjesta. Mještani su ogorčeni i traže odgovore. Zerina Dergić kaže da je ovo veliki problem.

– Tražimo od Ramiza Salkića, potpredsjednika RS, da dođe ovdje i da sasluša naš probleme te da, kao predstavnik Bošnjaka u RS, poduzme sve da se trasa autoputa izmjesti, da se naše kuće ne ruše. Pozivamo Salkića da preko Šefika Džaferovića podigne ovo na sve nivoe vlasti i da se zaštite naša ljudska prava – kaže Dergić.

Ispred kuće Dževada Hrnića jučer se okupilo desetero mještana koji su iznijeli svoje probleme. Dževad je sinu napravio kuću i u potpunosti je opremio za useljenje, a, prema postojećoj trasi, morat će je rušiti.

– Zašto me niko nije upozorio da će ovdje ići autoput? Nas niko ništa ne pita. To ne može tako, nije ovo Sjeverna Koreja – govori Dževad Hrnić.

Jasmin Dergić se u Kozarac vratio 1999. godine i otad je stekao mnogo. Bavi se poljoprivredom, sagradio je kuću.

– Uložio sam u kuću 80.000 KM i sada je moram rušiti. Ovo je apsurdno, mi naprosto nemamo kome da se obratimo. Nadam se da do toga neće doći, jer niko od mojih komšija neće potpisati i prodati zemlju niti kuću ni pod koju cijenu – ističe Dergić.

Sv oni su povratnici i skoro da ne postoji kuća da neko u agresiji na BiH nije stradao. To dokazuje i tužna slika mezarja Kamičani.

– Ovo je četvrti put da nas sele. Prvo su nas selili zbog pruge, pa su nas u ratu ubijali i slali u logore, sada nas tjeraju da rušimo kuće. Bojim se da je ovo viša politika – kaže Suvad Hrnić.

Salih Kenjar je bio dva mjeseca u logoru Trnopolje.

– Taj autoput treba proći dva metra od moje kuće. Nema života više – dodaje on.

 

Ugrožen opstanak

 

Također, povratnici u Kozarac ostali bi i bez stotina dunuma plodne zemlje. Samim tim, ugrožen je i opstanak brojnih farmi.- Vratio sam se iz Njemačke. Ljudi žele da se vrate na svoja ognjišta, čitav život rade po inozemstvu kako bi izgradili kuće u Kozarcu i po stare dane mogli živjeti ovdje, a sada opet trebamo da selimo, jer je neko tako rekao – ogorčen je Senad Mujkanović.

 

Draguna Huskić: Sve su mi pobili

 

Draguna Huskić nas dočekuje ispred svoje, tek u potpunosti opremljene kuće.

– Nije rat počeo dok nije familija Huskića pobijena. Tako je bilo u agresiji. Sedam članova porodice mi je pobijeno. Ovdje smo napravili kuću. Moj sin Rifat je gradio od 2000. godine. I sad moram da selim. Ne daju mira – kaže Draguna Huskić.

 

Prednacrt postao nacrt

 

Prije šest mjeseci je organizirana javna rasprava na kojoj je bilo govora o prednacrtu trase autoputa. Na toj raspravi nisu doneseni nikakvi jasni zaključci. Međutim, u međuvremenu je prednacrt postao nacrt.

– Samo smo jedno jutro vidjeli geometre koji nešto mjere. Ja sam ih pitao šta rade, rekli su mi ”ovdje će biti autoput” – prepričava Senad Mujkanović.

 

E. Trako / Avaz.ba