Kao sto ste vec informisani, Karupovic Fiket – Riki nam je bolestan. Dobre vijesti su da nije nista dugorocno opasno. Nije hvala Bogu ono najgore. Medjutim, imao je teski zapetljaj crijeva kao konacni rezultat dugogodisnje bolesti o kojoj  nije vodio racuna. Imao je brojne priraslice, polipe i tako dalje. Operacija je po rijecima Dr.Bace trajala od 11:30 uvece, pa sve do 04:00 ujutro i sa takvim necim se nisu odavno susreli. Odmah po dolasku u bolnicu je morao na operacioni sto. Nakon operacije, a zbog svojih ranijih navika, Riki je pao u delirijum koji je potrajao nekoliko dana. Bio je u teskom psihickom stanju zbog cega je morao biti i vezan.  Tokom operacije ugradjena mu je ”stoma”, odnosno kesa na stomaku koju ce morati da nosi narednih mjesec i po do dva.

Kao sto nam je svima poznato, ni on ni njegova bolesna sestra Hasija, nemaju redovnih licnih primanja i zive jako tesko. S obzirom da ce on sutra (cetvrtak) biti otpusten iz bolnice, a s obzirom na njegovo materijalno stanje i potrebe, razmisljali smo o nacinu na koji da ga zbrinemo tokom perioda rehabilitacije. Od dana izlaska iz bolnice pa sve do trenutka  kada ce doktori odluciti da skinu navedenu kesu sa stomaka. Fizicki je iscrpljen i omrsavio je. Razmisljali smo da nadjemo neku medicinsku sestru koja bi ga obilazila i previjala te drzala pod kontrolom ranu i zamjene ”stome”. Osim toga, s obzirom da je oslabio puno a da kod kuce i nema uslove za adekvatnu  redovnu ishranu, razmisljali smo kako i da taj problem rijesimo.

U akciju se ukljucio i nas dr.Amir Ceric, zubar. Na njegov sjajan prijedlog raspitali smo se o mogucnostima da Rikija smjestimo privremeno u neki od domova  za starija i iznemogla lica, sto i jeste najbolje rjesenje. Barem na mjesec ili dva. Nakon obilaska domova upitali smo i Rikija sta misli o svemu. Svjestan da nema izlaza, pristao je. Pronasli smo i dom sa sobom u kojoj bi boravio sam, jer ga je strah da dijeli s  prostor  s nekim. Smjestaj u domu ”Tara” na Urijama, koji se pokazao najadekvatnijim i u kojem jedino i ima slobodnog prostora kosta  1000 KM mjesecno. Dakle, Riki ce imati redovnu ishranu, 24-satnu njegu, te urednu i cistu sobu. U medjuvremenu smo vec i sakupili novcana sredstva dovoljno za jedan mjesec. Pretpostavljamo da ce, s obzirom na neizvjesnost,  trebati  sredstava  za  jos jedan  mjesec njegovog boravka u domu, te neke sitnije troskove. U to ime otvorili smo poseban racun na ime Medine Bajric Suljanovic koja je proteklih desetak dana zaista ucinila sve od sebe da se on smjesti u bolnicu i da se rijese svi administrativni problemi, a kojih je zaista bilo mnogo. Riki do sada nije imao nikakvo osiguranje, niti je bio registrovan kod porodicnog ljekara. Nikada nije ni isao doktoru. U medjuvremenu je sve rijeseno. Neki od vas nisu cekali otvaranje racuna te su novac vec dostavili meni. Taj iznos cemo sutra odmah uplatiti za naredni mjesec. Ako se jos neko zeli ukljuciti i pomoci, neka svoj novac uplati na ziro racun koji je u prilogu. Ne  treba nam jos puno. Trebat ce mu jos 1000 KM. Pretpostavljamo da ce to biti sasvim dovoljno. Ako novca bude viska, onda cemo u konsultacijama sa vama donatorima njemu i njegovoj sestri olaksati narednu zimu. U medjuvremenu su se angazovale i aktivistkinje Udruzenja zena Mladost, a mnogi mjestani su se vec raspitivali za nacin na koji mogu pomoci. U nevolji smo izgleda najbolji.

Svoja sredstva do sada su uplatili

1.Nepoznati donator, a pretpostavljamo da je u pitanju Naser Nasko Bacic , u bolnici mu je ostavio da sebi nesto kupi 20 Eura i 20 KM, sto je Riki dao Medini da pricuva i plati sto je potrebno.

2.Mirsad Causevic (USA)- 300 KM;

3.Redzic Nihad 100 Eura i 50 KM;

4.Music Sanel 100 Eura;

5.Music Zaim 100 Eura;

6.Sijecic Sajma 50 KM;

Music Redzepa i Salih su kupili pidzame, majice i ostalo!

Ponosni smo na sve vas!

 

Sudba i Medina

UPUTE ZA UPLATE NOVCA IZ INOSTRANSTVA:

SVE UPLATE IZVRSITI NA IME MEDINE SULJANOVIC, A SA NAZNAKOM “ZA FIKRETA KARUPOVICA”

TEKUCI RACUN ZA UPLATE U BOSNI I HERCEGOVINI JE: